ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Corectitudinea politică dezgroapă morții, dar te și îngroapă de viu. Cea mai nouă țintă a feministelor americane și a progresiștilor este un alt monstru sacru al ecranului. Alain Delon a intrat în colimatorul unor asociații ale feminstelor din Franța, dar și de peste Ocean, care au cerut organizatorilor Festivalului de la Cannes să nu îi acorde actorului, în vârstă de 83 de ani, trofeul Palme d’Or onorific. Motivul: este homofob, a recunoscut că a pălmuit câteva femei. Dar și pentru că și-a declarat susținerea pentru formațiunea Frontul Național, al lui Jean Marie Le Pen, redenumit acum și condus de fiica lui Le Pen, Marine. 

În ciuda demersurilor făcute de cele două organizații - Women and Hollywood, din SUA, și  Osez Le Feminisme, din Franța, organizatorii cunoscutului festival de pe Croazetă au anunțat că își mențin decizia de a-i acorda actorului Alain Delon trofeul Palme d’Or onorific. Latura ascunsă a omului și actorului

„« Rocco », « Ghepardul », « Le Samouraï », « Domnul Klein »... Aceste filme-simbol care vor rămâne pentru totdeauna în memoria cinefililor au un lucru important în comun: fața frumoasă a actorului Alain Delon. Pentru mulți, el va rămâne mereu această imagine a unei frumuseți incandescente și răvășitoare, o frumusețe a unei anumite epoci. În 2019, Festivalul de la Cannes îl omagiază pe Alain Delon cu  un Palme d'Or of Honor pentru a sărbători patriciparea acestuia la istoria cinema-ului”, se spune pe site-ul Festivalului de la Cannes.

În urma anunțului făcut de organizatorii festivalului, fondatoarea Women and Hollywood, Melissa Silverstein, a spus că a fost „extrem de dezamăgită” că evenimentul va omagia o persoană cu astfel de „valori dezgustătoare”.

Delon „a admis public că a pălmuit femei, s-a alăturat Frontului Național, partid rasist și antisemit și a susținut că să fii gay este «împotriva naturii»”, a reclamat Silverstein.

Organizația feministă franceză Osez Le Feminisme este de părere că „Festivalul de la Cannes transmite un semnal negativ femeilor și victimelor violenței prin premierea lui Delon, în ciuda faptului că a admis că a pălmuit femei”.

Grupul francez 5050×2020, care promovează egalitatea în industria de divertisment, a transmis că este „regretabil că Festivalul de la Cannes nu oferă premiul Palme d’Or onorific unei femei care nu este actriță, deși sunt multe dintre care se poate alege”.
 
În replică, organizatorii festivalului au spus că îi oferă trofeul onorific lui Delon pentru că „este un actor legendar și parte din istoria Cannes, la fel ca Woody Allen, Clint Eastwood și Agnès Varda”.

„După Jean-Paul Belmondo și Jean-Pierre Léaud, a părut crucial pentru noi să îl celebrăm pe emblematicul actor Alain Delon”, citează Variety.

Simbol al cinematografiei europene, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unor regizori ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville și Jean-Luc Godard, și alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand și Lino Ventura.

Legătura lui Delon cu Festivalul de la Cannes datează de la începutul carierei lui. Pe 13 mai 1961, el a pășit prima dată pe covorul roșu de pe Croazetă, când a prezentat filmul „Che gioia vivere”. Treizeci de ani mai târziu, și-a făcut o apariție spectaculoasă cu elicopterul și barca pentru a prezenta „Nouvelle vague”. El a prezentat câștigătorul Palme d'Or și a fost prezent la a 60-a aniversare a evenimentului.


Într-un interviu acordat anul trecut, Delon a recunoscut, după ce a fost întrebat dacă s-a comportat vreodată nepotrivit cu femeile, că a pălmuit câteva femei în viața lui. 

În 2015, într-un alt interviu, el a spus: „Nu sunt împotriva mariajului între persoane de același sex, nu-mi pasă, dar sunt împotriva adopției făcute de oameni de același sex. Mi-e greu să trăiesc în vremurile astea, când trivializăm ce este împotriva naturii”.

Cât privește Frontul Național, Delon a spus că a fost prieten mult timp cu fondatorul partidului, Jean-Marie Le Pen, pe care l-a cunoscut în timpul războiului din Indochina, înainte ca Le Pen să își înceapă cariera politică. În 2013, actorul a precizat că a înțeles și susținut partidele naționaliste din Franța și Elveția. 

Pentru celebrarea trofeului Palme d’Or onorific, Delon a ales să prezinte „Mr. Klein”, filmul din 1976 al lui Joseph Losey, despre discriminare și deportarea evreilor din Franța. Delon a produs, cofinanțat și jucat în filmul ce spune povestea unui dealer de artă care este crezut evreu și subliniază discriminarea față de poporul evreu.