ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În noaptea de 27 spre 28 septembrie are loc un fenomen astronomic rar. Pe cer vor putea fi văzute o Super Lună şi o eclipsă. 

Astrul se află duminică noapte la perigeu, adică la cea mai mică distanță față de Pământ a orbitei sale şi se va vedea cu aproximativ 14% mai mare pe cerul nopții. Fenomenul a fost botezat "Superlună". În aceeaşi noapte are loc ultima eclipsa a anului, o eclipsă totală de Lună, informează tvr.

Fenomenul va fi vizibil aproape în totalitate de pe teritoriul României, Luna apunând chiar în preajma sfârşitului eclipsei parţiale.

Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033. 
 
"Nimic altceva nu este diferit la Lună. Doar că este vizibilă puțin mai mare pe cer. Nu este o diferență enormă, dar este observabilă", mai susține un expert NASA .

"Superluna" din dimineața de 28 septembrie este însă cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului "înghite" Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare și astrul nopții. De obicei, eclipsele de Lună se produc de cel puțin două ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, în cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.

Eclipsa totală de Lună va dura o oră și douăsprezece minute, între orele 02:11 AM GMT și 03:23 AM GMT.