ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost forțat de fermierii prahoveni, care au semnat, în proporție de peste 90%, împotriva rachetelor antigrindină, să suspende tragerile până la realizarea unui studiu de impact. Fermierii vrânceni cer acum și ei stoparea rachetelor, arătând că acestea le-au pârjolit pământurile și că iodura de argint pe care o conțin este toxică atât pentru oameni, cât și pentru plante. 

Județele Prahova, Vrancea și Buzău au fost lovite de o secetă pedologică cumplită, fenomenul având strânsă legătură cu instalarea unităților de lansare a rachetelor antigrindină în aceste zone. Deși Buzăul nu are rachete, amplasarea între cele două județe l-a transformat în victimă sigură. Fermierii care dețin 103.000 de hectare teren arabil dintr-un total de 140.000 ha din județul Prahova au semnat împotriva rachetelor antigrindină, reușind să-l oblige pe ministrul agriculturii, Florin Barbu, să emită un Ordin de suspendare a tragerilor în această zonă.

”Începând cu data de 26 iulie 2024 și până la data prezentării unui studiu de impact asupra efectelor intervenției active în atmosferă de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, se suspendă exploatarea și funcționarea operațională a Grupului de Combatere Prahova”, se arată în ordinul ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Seceta a început din 2012, odată cu amplasarea rachetelor antigrindină în județ, când s-a schimbat regimul precipitațiilor, ne spune Adrian Mocanu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), filiala Prahova. ”Dovadă că seceta se manifestă doar acolo unde sunt amplasate rachetele. Până acum, în regiunea de Vest a țării nu erau rachete și era cam singura care avea precipitații și recolte normale. Acum au instalat și acolo și vor vedea fermierii ce se va întâmpla”, ne-a declarat Adrian Mocanu. Acesta a reușit să-i mobilizeze pe membrii asociației și să strângă semnăturile cerute de ministru, care a avut pretenția ca 90% dintre fermieri să fie de acord cu oprirea rachetelor.

Președintele LAPAR Prahova ne spune că, anual, se alocă peste 50 milioane de euro pentru antigrindină, în condițiile în care pagubele pe care le-ar putea provoca grindina sunt de 1,5%. Și asta în timp ce calamitățile provocate de secetă distrug culturile și 100%. Pentru grindină fermierii se pot asigura, plătind circa 100 de lei la hectar, în schimb, pentru secetă nicio firmă nu îi asigură.

Le-au decimat albinele

Fermierii din Vrancea au strâns și ei semnăturile și se vor duce la ministrul Agriculturii ca să obțină ordin de suspendare a rachetelor antigrindină. Primele rachete au fost instalate în Prahova, acum 12 ani, după care, în urmă cu 9 ani, au fost amplasate și în Vrancea. În momentul în care vin formațiunile noroase, se trage cu rachete și, la un interval foarte scurt, de 15 minute, norii deja se risipesc și nu mai plouă. Același lucru se întâmplă de 9 ani în Vrancea, ne spun fermierii din această zonă.

”De 4 ani de zile suntem în secetă continuă, la fel și Buzăul, care este o victimă colaterală, fiind amplasat între două județe cu rachete antigrindină. Înainte oamenii nu înțelegeau mecanismul, pentru că trebuia să stai în apropierea sistemului de rachete și să vezi fenomenul, acum însă cam toți s-au convins. Cel mai grav este că acest sistem antigrindină nu are un studiu de impact asupra mediului, iar iodura de argint, folosită la rachete, este o substanță toxică. Acum câțiva ani de zile tot aveam probleme cu apicultorii, care veneau la marginea lanurilor cu stupinele. Noi ne bucuram, că ne ajutau albinele la polenizare, dar tot ne reclamau pe la primărie, că am dat cu diverse substanțe. Noi ne ocupăm și cu agricultura ecologică și le spuneam că nu se poate așa ceva, că nu am dat cu nimic care să fie nociv pentru albine. Au fost controale peste controale, dar nu au găsit nimic. Iar acum să aflăm cu stupoare că iodura de argint este toxică și pentru albine și a decimat substanțial efectivele. Până și apicultorii au cerut ministerului să oprească rachetele antigrindină”, ne-a declarat fermierul Vasilică Panfil, reprezentant al LAPAR Vrancea.

Îi seacă apa

De câteva zile, pe site-ul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a apărut un raport din 2007 pentru o stație de lansare din Prahova, care stă la baza constituirii sistemului antigrindină, ne spun fermierii din Vrancea. În acest raport se arată că norul sărăcește considerabil în apă în urma acțiunilor de combatere a grindinei, astfel încât posibilitatea apariției situației de nor însămânțat pentru stimularea precipitațiilor este puțin probabilă. ”Faptul că s-a suspendat sistemul antigrindină în Prahova până la realizarea unui studiu de impact arată că nu aveau un astfel de studiu. Imaginați-vă în ce țară trăim. Practic, sistemul funcționează ilegal de 12 ani, fără studiu de impact, fără consultarea fermierilor”, ne-a mai precizat fermierul Vasilică Panfil. 
 
Parteneriat Național