ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru fermierii români perioada pe care o traversăm are consecințe dramatice. Lăsați fără niciun sprijin concret, producătorii și procesatorii români de lapte riscă să intre în faliment, din cauza crizei provocate de COVID-19, scrie site-ul Agrointel.

Oamenii spun că nu-și primesc banii, astfel că fermierii se gândesc să arunce laptele și să vândă vacile la abator. „Procesatorul care îmi preia laptele nu ne-a mai dat banii din luna ianuarie, care a fost ultima lună achitată. Oricum dădeam litrul de lapte cu 1,55 lei, acum am primit notificare că trebuie să-l dau cu 1,10 lei. (...) Directorul general al firmei procesatoare mi-a spus că nu a primit banii de la 30 de spitale și penitenciare, aceste instituții nu mai primesc bani de la bugetul statului, ca atare a renunțat la 60% din producție și a rămas cu 40%", spune Ștefan Muscă, reprezentantul cooperativei Fermierii Patrioți, potrivit sursei citate.

Aceleași probleme le întâmpină și cu hipermarketurile, motiv pentru care fermierii se gândesc ca după 15-20 mai, când ieșim din starea de urgență, să dea animalele la abator.

„Probabil că vom arunca laptele, așteptăm să vină 15 mai, toată munca noastră de-o viață s-a terminat. N-am cum să vând laptele dacă nu îl procesez!”, mai spune fermierul.