ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermierii polonezi, respectându-și promisiunea de a organiza proteste la nivel național ca răspuns la impactul catastrofal al politicilor "verzi" ale UE, au dat startul unei greve de o lună, blocând drumurile din întreaga țară, precum și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, scrie European Conservative.

La fel cum s-a întâmplat în Franța, Germania, Spania, Belgia, Portugalia și în alte țări în ultimele zile și săptămâni, coloane de tractoare care se mișcă încet și claxonează, conduse de fermieri indignați pe bună dreptate, au blocat străzile în peste 250 de locuri din Polonia vineri, 9 februarie.

Sindicatul agricultorilor individuali "Solidaritatea", principalul sindicat agricol din Polonia, a organizat protestele la nivel național.

Simțindu-se din ce în ce mai mult și mai nedreptățiți din toate părțile, fermierii polonezi, la fel ca omologii lor din întreaga Europă, cer politicienilor să relaxeze standardele de mediu - atât cele deja implementate de Bruxelles, cât și cele descrise în viitorul "Green Deal" al UE, care va fi elaborat din motive ideologice. 

Green Deal-ul de stânga-liberal al UE, așa cum îl descrie Comisia, este un "pachet de inițiative politice, care are ca scop să pună UE pe calea unei tranziții ecologice, cu scopul final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050".
 
Criticii, care nu lipsesc, susțin că această inițiativă radicală, dacă va fi pusă în aplicare așa cum este planificată, ar decima capacitatea fermierilor de a se susține financiar făcând ceea ce au făcut întotdeauna - producând alimentele pe care ne bazăm cu toții pentru a nu muri de foame. 

"Ei vorbesc despre protecția climei. Dar de ce ar trebui să se facă pe cheltuiala agricultorilor?" a declarat pentru AFP Janusz Bialoskorski, un fermier în vârstă de 62 de ani care protestează la Poznan. 

"Noi nu producem materiale plastice care poluează oceanele, nu construim nave de croazieră care poluează mediul înconjurător și nici nu zburăm la Davos cu avioanele noastre", a adăugat Bialoskorski.

În plus, la fel ca și alți fermieri din Europa, în special cei din țările central-europene vecine cu Ucraina, precum Slovacia și Ungaria, producătorii de alimente din Polonia cer guvernului lor să restricționeze importurile agricole ieftine din Ucraina, despre care spun că fac să scadă prețurile în mod nedrept și le distrug mijloacele de trai. 

"Nu avem altă opțiune", a declarat pentru AFP Marcin Wilgos, organizatorul protestului de la Dorohusk, la granița cu Ucraina, în timp ce vorbea alături de un banner care îndemna Bruxelles-ul să introducă interdicții pentru cerealele și zahărul ucrainene.

Cerealele ucrainene împreună cu alte mărfuri agricole, produse în cantități masive și supuse la mai puține reglementări, sunt scutite de taxe vamale în UE, ceea ce le face mult mai ieftine decât producția locală.

"Abundența de produse din Ucraina, produse fără a respecta standardele și procedurile UE, reprezintă o povară uriașă pentru noi", a declarat Wilgos, un fermier în vârstă de 40 de ani.

Ultima dintre revendicările fermierilor polonezi este subvenționarea de către stat a creșterii animalelor, care, potrivit acestora, a devenit din ce în ce mai scumpă, până la punctul în care nu mai este o activitate profitabilă.