ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fermierii polonezi își vor amplifica marți protestele la frontiera cu Ucraina, blocând aproape tot traficul în ceea ce spun ei că este o încercare de a-și salva mijloacele de existență, dar despre care Kievul afirmă că îi dăunează efortului de război, relatează Reuters, citat de Cotidianul.

Fermieri din Europa demonstrează împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice, precum și contra costurilor în creștere și a ceea ce, potrivit lor, reprezintă o concurență neloială din străinătate, în special din Ucraina.

Va avea loc „blocarea totală a întregului trafic la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea.

Wawrzyniak a afirmat că, în timp ce ajutorul militar va fi permis, traficul de pasageri va fi blocat, nu doar camioanele. El a adăugat că vor fi blocaje în porturi și pe autostrăzi.
 
Kievul apreciază că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE. Pe măsură ce exasperarea față de o serie de proteste ale fermierilor și camionagiilor în Polonia crește, transportatorii ucraineni anunță că au planificat un protest pașnic non-stop la trei puncte de trecere deja blocate de fermierii polonezi.

Într-un comentariu adresat agenției de presă Ukrinform, reprezentantul lor a declarat că ei vor controla mișcările la punctele de trecere, împiedicând camioanele poloneze să ocolească coada generală. Protestul este programat să dureze până pe 15 martie.

Ucraina afirmă că blocadele îi afectează capacitatea de apărare și ajută obiectivelor Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația de la graniță demonstrează „erodarea solidarității în fiecare zi”.

El a adăugat că doar 5% din exporturile agricole ale Ucrainei au trecut prin granița cu Polonia, apreciind că acest caz este mai mult despre politică decât despre cereale.

„Avem nevoie de decizii comune, decizii raționale, pentru a rezolva această situație. Deciziile luate de noi și de polonezi, în primul rând, și de toți cei din Europa cărora le pasă de soarta Europei”, a adăugat el.