ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Dirijorul Lawrence Foster, director artistic al Festivalului Enescu la ediţia din 1998, felicită organizatorii că l-au numit pe Zubin Mehta preşedinte onorific şi, sugerând că noul director artistic este Vladimir Jurowski, apreciază că aceasta este schimbarea majoră de care avea nevoie evenimentul.

Mesajul lui Lawrence Foster vine în contextul în care dirijorul Zubin Mehta a fost desemnat noul preşedinte onorific al Festivalului Internaţional George Enescu, începând cu ediţia din 2017, funcţie pe care a acceptat-o, considerând că evenimentul este "cel mai frumos şi minunat", iar publicul din România este "cel mai bun".

Pe de altă parte, până în acest moment, nici organizatorii evenimentului, nici Ministerul Culturii nu au anunţat noul director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, începând cu ediţia din 2017.

Însă, mai multe surse din domeniul cultural au declarat pentru Mediafax că noul director artistic al Festivalului Enescu va fi celebrul muzician rus Vladimir Jurowski, dirijorul principal al London Philharmonic Orchestra.

Pe de altă parte, Ioan Holender, care din anul 2005 este director al Festivalului Internaţional George Enescu, funcţie din care se va retrage din proprie voinţă după ediţia din acest an, a declarat, joi seară, când a ţinut un discurs pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, că nu ştie cine va fi noul director artistic, dar speră ca alegerea acestuia să fie "spre binele şi pentru prosperitatea festivalului".

Ioan Holender şi-a luat rămas-bun, joi, de la publicul Festivalului Enescu, al cărui program artistic l-a alcătuit timp de şapte ediţii, precizând că îi pare rău că se desparte de spectatori într-o "sală de congrese de partid", deşi toţi preşedinţii României i-au promis că vor construi una adecvată.

Ioan Holender a vorbit despre ediţia din acest an a Festivalului Internaţional "George Enescu", menţionând că pe 4 mai s-au împlinit 60 de ani de când a murit marele compozitor. Totodată, Holender a remarcat evoluţia Festivalului Enescu, menţionând că evenimentul a devenit "un brand a tot ce e mai bun în România de astăzi", datorită publicului.

"Este pentru noi o bucurie, pentru mine personal o împlinire, că la această ediţie comemorativă este prezentă pentru prima oară în istoria ţării noastre de după război Orchestra Filarmonică din Berlin, în frunte cu directorul muzical, Sir Simon Rattle. Este orchestra cea mai renumită din lume, nu vreau să fac clasificări (...)", a spus Ioan Holender, afirmând, totodată, că printre spectatorii de la concertul de joi seară se află, "spiritual", şi dirijorul român Sergiu Celibidache, cel care a condus Filarmonica din Berlin vreme de şapte ani (1945 - 1952).

Holender a precizat că aceasta este ultima ediţie în care este director artistic al Festivalului Enescu şi îi pare rău că se desparte de public într-o sală "de congrese de partid", respectiv Sala Palatului.

"Îmi pare rău că, cu toate încercările, cu toate intervenţiile, cu toate promisiunile pe care mi le-au făcut toţi preşedinţii români de după Revoluţie şi mai toţi prim-miniştrii, inclusiv primarul oraşului, n-au făcut ca nici măcar un proiect al unei săli de concerte demnă şi decentă de cultura acestei ţări să se facă".

"Şi închei cu vechea zicală: Aşa să dea Dumnezeu!", a concluzionat Ioan Holender.