ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în istoria sa de 64 de ediții, Festivalul folcloric românesc de la Oțeloaia din județul Satu-Mare a fost lăsat din brațe atât de Primăria Comunei Homoroade, cât și de Prefectura Județului Satu-Mare, sub pretextul pandemiei și al „îmbătrânirii populației”, deși alte manifestări similare, organizate de maghiari, au primit aprobare în ciuda impedimentelor mai sus menționate.

„Desigur, pesedistul de primar s-a gândit – în sfârșit! – să facă și el ceva pentru alegătorii lui, așa că a făcut ce știe el mai bine: adică să distrugă ceva! Tăcere totală din partea vocalului deputat sătmărean social-democrat ce pozează în mare patriot.

Poate că povestea aceasta nu ar avea nici un haz dacă ,,onorata,, noastră Prefectură nu și-ar fi băgat și ea codița cea verde declarând ritos că nici ea nu mai vrea să sprijine festivalul codrenesc și a aplicat celebra replică a lui Shakespeare: ,,To be, or nem tudom!”

Iar întrebarea noastră pur retorică este aceea că dacă festivalul s-ar fi numit ,,Az a szép”, i-ar fi tras și acestuia, aceeași diafană copită?

Trecând însă peste orice glumiță, nu putem decât să ne îngrozim în fața escaladării acestei atitudini antiromânești, a unor instituții publice plătite din banii românilor.

Am ajuns ca într-un județ cu peste 65% de români să fim slugile umile a celor care reprezintă 35% și pentru asta sunt de vină marea parte a politicienii români care ne-au vândut pe nimic, fără să ezite. Dar  dacă politicienii aceștia s-au dovedit a fi niște vânzători de neam și țară, revine societății civile datoria morală  de a se ridica la unison și să spună: ,,PÂNĂ AICI!”, pentru că altfel riscăm ca orice inițiativă românească să fie sugrumată.

Puteam chiar mulțumi primarului din Homoroade, care în năuceala și în iresponsabilitatea sa, ne-a deschis ochii.

În timp ce pentru Festivalul de la Oțeloaia, aflat la cea de-a 64-a ediție se impun restricții crunte pentru participanți, pentru zilele Partium ce se desfășoară în aceeași perioadă de timp nu sunt valabile aceleași cerințe.

Este pentru prima dată când Prefectura județului Satu Mare nu dorește să fie partener la această manifestare folclorică românească! La fel și Primăria și Consiliul Local Homoroade”, a subliniat Buletinul de Carei, adăugând și afișe care dovedesc că edițiile anterioare ale Festivalului de la Oțeloaia erau organizate până acum de aceleași instituții care astăzi se dezic de manifestarea românească ce ar fi trebuit să-și sărbătorească a 65-a aniversare.

Până una-alta, Instituția Prefectului Județului Satu-Mare este ocupată cu susținerea propagandei guvernamentale pentru vaccinare, în timp ce primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, ar trebui să se ocupe să actualizeze pagina web a instituției, unde mai multe secțiuni sunt în construcție, iar despre Festivalul Folclorului Codrenesc, descris ca o sărbătoare locală specifică, n-a găsit de postat decât două rânduri și nici o fotografie