ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiica doctoriței Camelia Smicală, Maria, a împlinit sâmbătă frumoasa vârstă de 13 ani, însă nu s-a putut bucura de serbarea zilei de naștere, întrucât se află izolată de mamă, fiind închisă, ca și fratele ei, Mihai, de către autoritățile din Finlanda. Singura posibilitate de a-i ura „La mulți ani!” a fost postarea scrisă de mama ei pe social media. Un grup de persoane solidare i-au adresat aceeași urare protestând sâmbătă la ora 13:00 în fața Ambasadei Finlandei din București, unde au adus și un tort simbolic. De asemenea, episcopul ortodox român Macarie al Europei de Nord a adresat o urare în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, oficiate în parohia comunității românești din Stavanger, Norvegia.
 
„Fetița medicului român Camelia-Mihaela Smicală din Finlanda, Maria-Alexandra, își aniversează astăzi ziua de naștere. (...) Am reușit să o pomenim astăzi la Dumnezeiasca Liturghie. Se cuvine acum, la final de slujbă, să îi cântăm cu bucurie și nădejde tradiționalul La Mulți Ani. (...) Se cuvine să îi cântăm un călduros La Mulți Ani acestei fetițe care astăzi împlinește 13 ani si încă este despărțită de mama ei. Cu inimile pline de credință și de nădejde, îi arătăm că nu am uitat-o, o pomenim și pe ea în continuare în rugăciunile noastre, îl pomenim și pe frățiorul ei, Iohan-Mihail, o pomenim și pe mama lor, Maria-Camelia, care este atât de încercată și îndurerată și în această zi când, iată, este departe de copila ei. În aceste zile aniversare se cuvine ca părinții să fie împreună cu copilașii, însă, se pare că această greu-încercată mamă și în această zi aniversară va fi departe de fetița ei. Așadar, cu multă nădejde, arătându-i că îi suntem alături, să îi cântăm laolaltă tradiționalul cântec aniversar!”, a îndemnat PS Macarie. 
 
Și mama sărbătoritei, dr. Camelia Smicală, a postat pe social media un mesaj legat de ziua Mariei, în care își amintește de suferințele pe care le-a îndurat cu credință, atunci când realitatea părea a fi potrivnică.

„Azi e ziua Mariei. Nu îi pot spune "La mulți ani" și nimeni drag ei nu îi poate spune. Este închisă.

Nu credea nimeni că se va naște, înafară de mine. Era a treia cezariană după alte două cezariene de urgență, cea anterioară la un an diferență, cu dezlipire de placentă, pre-ruptură uterină și chiuretaj la 3 luni după a 2 a cezariană pentru a îndepărta bucățile de placentă uitată acolo. Și totuși, cu rugăciunile Părintelui Iustin, s-a născut. 

Iartă-mă, copilă, că mai mult nu am putut face! Și iartă-mă că te-am adus aici unde ești chinuită! Iartă-mă că m-am încăpățânat să cred în bine!”, este mesajul emoționant postat de dr. Camelia Smicală pe social media.

Protestul organizat sâmbătă la Ambasada Finlandei din București va continua și duminică, de la ora 13:00. Este al doilea weekend consecutiv când au loc la București astfel de manifestări de conștientizare a publicului și a autorităților în legătură cu drama acestei familii de români din Finlanda.