ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Rusia au avut loc alegeri legislative în acest weekend, fiind ultimul vot național înainte de prezidențialele din 2024. Urnele la scrutinul parlamentar și local se închid duminică seara, după trei zile, câștigător fiind creditat partidul președintelui Vladimir Putin - „Rusia Unită”. Alegerile s-au desfășurat și în Transnistria și în Crimeea.

Partidul aflat la putere în Federația Rusă, Rusia Unită, se află în fruntea alegerile legislative, desfășurate de vineri până duminică, potrivit primelor rezultate anunțate cu câteva minute după închiderea ultimelor birouri de vot, un scrutin din care opoziția anti-Kremlinului a fost practic exclusă, potrivit AFP citată de Agerpres.

Formațiunea președintelui rus Vladimir Putin a acumulat 38,75% din voturi, conform rezultatelor obținute după deschiderea buletinelor în 9% din birourile de vot, conform Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit Comisiei electorale, Rusia Unită devansează Partidul comuniștilor (KPRF), care a obținut deocamdată 25,06% din sufragii.

Partidul Liberal Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirnovski a acumulat 9,67%, în timp ce o formațiune recent apărută pe scena politică rusă "Oamenii noi", a proprietarului Faberlic, Aleksei Neceav, a obținut 7,90 % din sufragii, situându-se înaintea partidului Rusia Justă, care a acumulat 6,68% din voturi, conform agențiilor de presă ruse.

Potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, Rusia Unită acumula 45,2% din voturi, situându-se înaintea comuniștilor, cu 21% din sufragii.

La precedentele alegeri legislative în 2016, Rusia Unită obținuse 54,2%, în timp ce Partidul Comunist - 13,3%, cea ce arată că aceștia din urmă par să-și fi îmbunătățit scorul la actualul scrutin.

Partidul „Rusia Unită” a deținut până acum aproape trei sferturi din cele 450 de locuri ale Dumei de Stat. Această dominație a ajutat anul trecut Kremlinul să adopte reforme constituționale care îi permit lui Vladimir Putin (68 de ani) să candideze pentru încă două mandate de președinte după 2024.