ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul Financial Times susține că Uniunea Europeană ar putea tăia din fondurile de coeziune de 30 de miliarde de euro destinate țărilor din Europa Centrală și de Est și ar urma să direcționeze aceste sume către state precum Grecia, Italia și Spania.
 

 Planul aparține Comisiei Europene și are o valoare de 330 de miliarde de euro. Acesta reprezintă unul dintre cele mai disputate elemente ale proiectului bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, scrie Mediafax.

Documentele obținute de Financial Times arată modificarea criteriilor prin care Comisia Europeană alocă fondurile, astfel că țările din Europa Centrală și de Est riscă să se confrunte cu reduceri ale finanțării mai mari decât ponderea de 10% prevăzută la nivel general pentru programul de coeziune.

Cifrele exacte încă fac obiectul unor dezbateri politice dure în cadrul Comisiei Europene. Dar modelul care le este prezentat comisarilor UE propune diminuarea finanțării destinate Poloniei cu 23%, ceea ce înseamnă o scădere cu 19,5 miliarde de euro comparativ cu perioada 2014-2020, când Varșovia a atras 83,9 miliarde de euro la valoarea din 2018.

România are alocate, în proiectul de buget european 2021-2027, fonduri de valoare în valoare de 27,203 miliarde de euro de la politica de coeziune, conform propunerilor publicate, marți, de Comisia Europeană (CE).