ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că, dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO, atunci Rusia va trebui să „reechilibreze situația” prin propriile măsuri, relatează agenția Reuters, citată de Știri pe Surse

Invazia Rusiei în Ucraina, despre care spune că urmărește, printre altele, să degradeze potențialul militar al Ucrainei și să împiedice ca aceasta să devină un cap de pod pentru un atac NATO, a determinat cele două țări nordice să ia în considerare aderarea la alianța condusă de SUA, scrie mediafax.ro.

Dacă cele două țări se alătură alianței nord-atlantice, „va trebui să ne facem flancul vestic mai sofisticat în ceea ce privește asigurarea securității noastre”, a declarat Peskov pentru postul britanic Sky News.

Cu toate acestea, el a afirmat că Rusia nu va considera o astfel de mișcare drept o amenințare existențială, de genul celei care ar putea să o determine să ia în considerare utilizarea armelor nucleare.

Jens Stoltenberg: Finlanda și Suedia sunt binevenite în NATO, dar decizia le aparține 

Finlanda și Suedia ar fi binevenite în NATO dacă ele ar decide să adere la organizație, dar orice astfel de decizie depinde de cele două țări, a declarat marți, 5 aprilie 2022, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează agenția Reuters, citată de Știri pe Surse

„Lor le revine decizia, dar dacă vor solicita (să adere), atunci mă aștept ca 30 de aliați să îi primească cu bucurie”, a spus Jens Stoltenberg într-o conferință de presă organizată în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările Alianței.

Secretarul general a adăugat că NATO va găsi probabil modalități „de a răspunde îngrijorărilor pe care ele le-ar putea avea în legătură cu această perioadă provizorie între depunerea cererii și producerea ratificării (de către aliați)”. Stoltenberg s-a referit astfel la posibila retaliere din partea Rusiei înainte ca cele două state să intre sub protecția deplină a NATO.

NATO numără în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte și din Uniunea Europeană. Țările membre ale UE care nu au aderat la Alianța Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Finlanda are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Finlanda va solicita aderarea la NATO 'în câteva săptămâni', după ce un deputat rus a avertizat că ar cere 'distrugerea țării lor'

Finlanda se află la doar câteva săptămâni distanță de depunerea cererii de aderare la NATO, în pofida avertismentelor Rusiei că aceasta ar asigura 'distrugerea țării lor', a declarat astăzi un fost prim-ministru al țării, informează The Daily Mail

Țara nordică, ce are o graniță întinsă cu Rusia și a fost invadată de Armata Roșie în 1939, nu a fost niciodată membră a alianței de apărare din Războiul Rece, preferând să își organizeze propria protecție.

Însă, de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie, sondajele de opinie comandate de mass-media finlandeze au arătat o răsturnare rapidă a opiniei publice, majoritatea fiind acum în favoarea aderării.

Finlanda a optat să rămână neutră încă din al Doilea Război Mondial, alegând să acționeze ca un tampon între Est și Vest atunci când Europa a fost împărțită în timpul Războiului Rece, ceea ce i-a permis o mai mare flexibilitate în politica sa externă și, în același timp, a atenuat temerile rusești privind expansiunea occidentală.  

Alexander Stubb, care a condus guvernul finlandez în 2014 și 2015, a declarat că țara ar putea decide să se alăture alianței militare încă din luna mai. 

El a declarat: "La începutul războiului am spus că agresiunea lui Putin va determina Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO. 

'Am spus că nu este o chestiune de zile sau săptămâni, ci de luni. Este timpul să-mi revizuiesc afirmația: Finlanda va depune cererea în câteva săptămâni, cel târziu în luna mai. Suedia va urma, sau o va face în același timp'. 

Deputatul rus Vladimir Dzhabarov a declarat săptămâna aceasta că este puțin probabil ca „finlandezii înșiși să semneze un cec pentru distrugerea țării lor”, amenințând cu o repetare a invaziei din Ucraina, care a fost declanșată în parte de dorința de a stopa o posibilă aderare a acesteia la NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adăugat ieri că dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO, atunci Rusia va trebui să 'reechilibreze situația' cu propriile măsuri, într-un alt avertisment subtil mascat.