ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană a acordat Finlandei 242 de milioane de euro (262 de milioane de dolari) pentru a crea pentru prima dată o rezervă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, care să fie folosită de toate statele membre, a anunțat marți guvernul finlandez, conform Reuters.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) a UE", a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va consta în echipamente de salvare și bunuri medicale, precum antidoturi și metri de radiații, care sunt destinate să protejeze primii respondenți și populația civilă, a precizat Ministerul de Interne finlandez.

Finlanda are o graniță comună de 1.300 km cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem, de asemenea, că o escaladare a războiului din Ucraina ar putea duce la utilizarea de arme nucleare sau la un accident nuclear.

"Rezervele care vor fi create în Finlanda vor îmbunătăți pregătirea strategică a Uniunii Europene și capacitatea de a răspunde la diferite tipuri de amenințări, în special în Europa de Nord și în regiunea Mării Baltice", a declarat ministrul de interne finlandez Krista Mikkonen, într-un comunicat.

Pregătită pentru utilizare începând din 2024, rezerva își propune să trimită provizii într-o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea unei oferte de asistență, a adăugat acesta.