ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că pregătirile prilejuite de Centenarul Marii Uniri „au intrat în linie dreaptă”, „Luna Bucureștilor” și „Piața Centenarului” fiind doar două dintre proiectele care urmează să fie realizate.


„Intrăm în linie dreaptă cu organizarea manifestațiilor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Ne-am întâlnit astăzi pentru a stabili termene clare și obiective concrete pe care toate instituțiile de cultură subordonate Municipalității trebuie să și le asume. S-a stabilit un calendar al proiectelor și al întâlnirilor de lucru, astfel încât să accelerăm toate demersurile ce trebuie făcute, iar Bucureștiul să sărbătorească așa cum se cuvine centenarul Marii Uniri", a afirmat Gabriela Firea în cadrul ședinței Comisiei pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat remis sâmbătă de PMB.

Primarul Capitalei a solicitat instituțiilor de cultură din subordine să organizeze evenimente destinate tuturor vârstelor, în special pentru cei mici, pentru că aceștia "trebuie să își cunoască și să își înțeleagă istoria".

„Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, Municipalitatea va inaugura mai multe monumente de for public printre care: monumentul 'General H. M. Berthelot', monumentul 'Ferdinand I', care va fi amplasat în Piața Victoriei, precum și monumentul 'I.C. Brătianu' în Piața Universității”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, municipalitatea va organiza o serie de evenimente precum „Luna Bucureștilor”, un proiect care presupune o lună de evenimente artistice, expoziții, concerte, târguri, tururi speciale în clădiri de patrimoniu.

Teatrul Dramaturgilor România va organiza "Unirea în destine individualiste", un concurs național de dramaturgie românească, o competiție care se adresează dramaturgilor, debutanți sau consacrați.

Un alt obiectiv este realizarea "Pieței Centenarului", prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, în Piața Arcului de Triumf, a unor expoziții lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a agreat ideea realizării unui pantheon virtual, în colaborare cu Academia Româna, prin care să fie omagiate peste 400 de personalități ale României.

Pentru următoarele întâlniri, membrii Comisiei și-au propus să stabilească spațiile publice în care vor avea loc manifestațiile dedicate Centenarului, precum și amenajările necesare.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews