ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea pentru Protecția Datelor s-a autosesizat după publicarea de către ANAF a listei datornicilor. Sau, așa cum a fost numită de presă, "lista rușinii". 

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.  Pe lista datornicilor apar nume sonore, cum este cazul Regelui Mihai I al României, dar și politicieni și oameni de afaceri. Ulterior, ANAF a admis că în lista s-au strecurat și anumite erori.

Autoritatea pentru Protecția Datelor,  instituție  care funcționează pe lângă Guvern, va verifica dacă Fiscul a respectat legea privind protecția datelor personale atunci când a publicat lista datornicilor, relatează digi24.ro.

Autoritatea va face aceste verificări după ce mai mulți datornici au criticat faptul că li s-au publicat datele personale pe o listă la care are acces toată lumea. 
 
Avocatul Adrian Cuculis a declarat marți, pentru News.ro, că ANAF riscă 180.000 de procese după ce a publicat lista cu datornicii persoane fizice, deoarece numele și prenumele, alături de alte informații ce pot duce la identificarea unui cetățean, sunt date cu caracter protejat.

Ce spune legea:

Prevederile referitoare la protecția datelor personale sunt incluse în Legea 677/2001. 

Art. 12: Informarea persoanei vizate

(2)În cazul în care datele nu sunt obținute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenționează dezvăluirea acestora către terți, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puțin următoarele informații, cu excepția cazului în care persoana vizată posedă deja informațiile respective:

a)identitatea operatorului și a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;

b)scopul în care se face prelucrarea datelor;

c)informații suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existența drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenție asupra datelor și de opoziție, precum și condițiile în care pot fi exercitate;

d)orice alte informații a căror furnizare este impusă prin dispoziție a autorității de supraveghere, ținând seama de specificul prelucrării.