ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camelia Smicală, mama româncă rezidentă în Finlanda, ai cărei copii au fost confiscați, separați și instituționalizați de autoritățile statului, a postat joi pe Facebook câteva precizări despre intervențiile statului în familia ei, la o zi după apelul disperat al fiului ei, Mihai, pregătit de autoritățile finlandeze să părăsească țara fără acord parental și nici al lui personal. 
 
ACTUALIZARE: 13.06 / 20:00
 
La o zi după apelul desperat al fiului ei, care urma să fie scos din Finlanda de autorități sub pretextul unei excursii în Estonia, fără acordul mamei și nici al lui personal, Camelia Smicală revine cu precizări de natură să faciliteze o mai bună înțelegere a situației complexe în care se află familia ei.
 
Potrivit portalului Știri pentru Viață, autoritățile din Finlanda încalcă sistematic drepturile copiilor familiei Smicală, despărțiți de mama lor, dar și unul de altul, în urma unei reclamații neîntemeiate făcute de tatăl violent, acum 4 ani. Camelia Smicală a divorțat de acesta, însă nu a pierdut custodia copiilor, instituționalizarea lor fiind considerată abuzivă, atâta timp cât mama nu a fost decăzută din drepturi și dorește să-i crească acasă. Copiii și-au exprimat de multe ori dorința de a reveni acasă, adresând în acest sens o cerere și Ambasadorului României la Helsinki. După o perioadă în care micuților li s-au refuzat orice vizită a mamei, asistența religioasă și accesul la un avocat, aceștia au primit în cele din urmă învoire să petreacă uneori sfârșitul de săptămână acasă la mama lor, iar avocatul a putut depune o cerere de audiere a copiilor în instanță. 
 
Redăm mai jos mesajul mamei Camelia Smicală:
 
„Pentru cei care tot întreabă de ce au fost luați copiii: nu poate explica nimeni, deoarece au făcut o „varză de ilegalități”, din care nici ei nu mai înțeleg nimic.

Precizez că dețin custodia copiilor și, conform hotărârii Curții Supreme din Finlanda, aflată în vigoare, copiii ar trebui să aibă domiciliul la domiciliul meu.Nu suntem rezidenți în Finlanda. Suntem ținuti forțat, împotriva voinței noastre, în această țară, pe baza faptului că tatăl copiilor este finlandez. Este vorba despre detenție. Deci,libertatea de circulație nu există. Nici alte drepturi ale omului.

Câteva semne de întrebare, care ar putea reprezenta răspunsul la întrebările voastre:

-Andreea e acasă. Andreea e copilul meu, crescut de mine.
-dacă aș fi fost mamă denaturată, de ce au separat copiii? (Andreea e acasă, Mihai nu are voie sa se vadă cu Maria, deoarece ar reprezenta un pericol pentru aceasta)
-de ce copiii au dreptul să vină în „vizită” acasă?
-de ce episcopul MACARIE este considerat un pericol pentru copii și are restricție totală să-i vadă?
-de ce părintii mei (tatăl, pediatru de o viață, mama, farmacistă, fratele meu, doctor) nu au dreptul sa vadă copiii?
-de ce ambasadorul României la Helsinki nu poate vedea copiii (este scris că nu este în interesul copiilor să se întâlnească cu ambasadorul). De ce MAE acceptă prin aceasta încălcarea Convenției Consulare de la Viena?
-de ce școala copiilor a reprezentat un pericol pentru copii, astfel încât a trebuit schimbată de urgență?
-de ce toți prietenii copiilor au interdicție de a-i vedea?
-de ce copiilor le este interzis să meargă duminica la biserică?
-de ce copiilor li se refuză alt psiholog și, implicit, evaluare psihologică (second opinion), cu excepția acelui psihiatru NEONATOLOG, care scrie de 3 ani de zile rapoarte fără să fi vorbit o singură dată cu copiii?”, se întreabă Camelia Smicală, joi, într-o postare pe contul ei de socializare.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ 
 
Camelia Smicală, mama româncă rezidentă în Finlanda, ai cărei copii au fost confiscați, separați și instituționalizați de autoritățile statului, a postat marți seară pe Facebook un apel disperat al fiului ei, Mihai, care urmează să fie trimis împotriva voinței sale în Estonia miercuri dimineața. Din informațiile preliminare, se pare că ar fi vorba de o excursie peste hotare, la care copilul este dus cu forța, fără consimțământul mamei și nici al lui personal.

Redăm mai jos mesajul Cameliei Smicală: 

„Pe Mihai îl scoate Socialul mâine dimineață forțat din Finlanda. Ambasada României ne-a refuzat azil, a refuzat repatrierea și a refuzat să ne facă acte pentru a ne putea întoarce acasă. La ordinele MAE desigur. Mihai a cerut ajutor public. Se pare însă că este prea târziu. De când i-au luat de acasă și fac săptămânal ore de limba română cu profesoara susținută de către ambasadă, copiii nu mai știu să scrie românește. 3 ani de cursuri intensive de limba română.
Traduc:

Bună, sunt Mihail. Vreau să spun că vă cer ajutorul! Nu am încredere în justiție. Doar trag de timp. Acum e momentul să faceți ceva! Eu am cerut timp de 10 ani voie să merg în România la bunica și la bunicul și nu mi-au dat voie. Și peste noapte, deodată, mi-au făcut pașaport și mă trimit în Estonia. M-au amenințat că, dacă nu merg, mă bagă în celula de criză. Nu am încredere nici în Social pentru că ne-au făcut doar rău. Nu am încredere nici să vorbesc cu vreun psiholog pentru că mi-e frică că îmi vor face rău, așa cum ne-au făcut cei de la TAYS(Spitalul Universitar din Tampere). M-au despărțit și de sora mea mai mică și m-au acuzat în față că nu pot fi împreună cu ea deoarece îi fac rău. Am nevoie de ajutor! Mihai”, a postat Camelia Smicală, mama băiatului, marți seară pe contul ei de socializare.