ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, Leontin Iuhas, a declarat miercuri, la Antena 3, că face un apel la toate persoanele invitate de președintele Klaus Iohannis, pe 20 mai, la Palatul Cotroceni, la ceremonia publică de comemorare a revoluției din Decembrie 1989, să refuze invitația. El  i-a îndemnat în mod special pe „frații din Brașov” să refuze să meargă. Leontin Iuhas și Doina Cornea îi numeau „frații din Brașov” pe muncitorii anticomuniști care în noiembrie 1987 au organizat o revoltă împotriva regimului comunist, scrie evz.ro. Declarațiile sale vin după ce, zilele trecute, Leontin Iuhas scria într-un mesaj postat pe Facebook că nu va participa la ceremonia organizată de Iohannis la 20 mai pentru că nu se consideră o victimă a comunismului și pentru că este de părere că acțiunea Cotroceniului ar fi făcută în scopuri electorale.

„Când i-am scris domnului președinte mi-am ales cu foarte mare grijă un text cât mai decent. Tocmai de aceea, în varianta inițială eu am folosit sintagma "Duminica Orbului" pe care am scos-o din aceste motive ca să nu transform acest text într-un fel de parodie. De asemenea, știind că domnul președinte Iohannis este acum un liberal, mă gândeam că a fost doar o scurtă scăpare de memorie și sincer mai speram, acum când vrea să dreagă busuiocul, că această alegere a datei de 20 mai pentru comemorarea martirilor comunismului a fost pentru că în această dată domnul Coposu va împlini 105 ani.
Sau poate s-a gândit că în 30 mai mama mea va împlini 90 de ani. Sau m-am gândit că domnul președinte Iohannis și-a adus aminte că la sfârșitul acestei luni va sosi pe pământ românesc Sanctitatea sa Papa Francisc care va veni să beatifice șapte episcopi martiri greco-catolici. Sau poate s-a gândit că în data de 16 mai, după doi ani de chinuri și torturi în închisoarea Jilava, a murit Fericitul Vladimir Ghika”, a explicat Leontin Iuhas la Antena 3.
„Fac un apel acum la toți cei care sunt în această categorie cu mine, invitați ca și persoane care au suferit în timpul comunismului, să se gândească bine dacă participă sau nu la această manifestare", a mai spus Iuhas.