ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 07.04/ 9:35 Mihai Pleșu, fiul lui Andrei Pleșu, a fost eliberat sâmbătă aseară printr-o decizie a judecătorilor din Iași. El va fi cercetat sub control judiciar pentru acuzația de trafic de droguri de mare risc. Aseară, la eliberarea din arest, a dat câteva declarații. Aceeași măsură s-a aplicat tuturor persoanelor reținute, scrie evz.ro.
„N-am înțeles nici ce mi s-a întâmplat. Nu mi s-a părut normal nici cum s-a abordat problema. Le-am spus inclusiv celor care m-au ridicat: puteați să dați un telefon sau puteați să-mi trimiteți o citație, am răspuns întotdeauna prompt absolut oricărei intervenții. Eram cu copilul mic pe care din păcate eu nu îmi permit, atât de bun traficant de droguri sunt, că nu-mi permit să las copilul cu cineva acasă. Asta e! O să vedem ce se întâmplă și să sperăm că o să iasă măcar o dată în România adevărul la iveală, că de cele mai multe ori nu se întâmplă asta”, a declarat Mihai Pleșu.

„Pentru domnul Mihai Pleșu s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile. El respinge vehement toate aceste acuzații. De altfel, nici la dosarul cauzei n-am văzut astăzi probe. Din punctul meu de vedere, nu sunt probe care să susțină aceste acuzații ale procurorului. Nu există nicio probă din care să rezulte măcar o întâlnire, un trafic de droguri în 7 luni de zile de când durează această anchetă”, a declarat avocata lui Mihai Pleșu.


 ACTUALIZARE 06.04/ 10:10 Mihai Pleșu, fiul lui Andrei Pleșu, a fost reținut pentru 24 de ore după ce a fost audiat la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași, în dosarul de trafic de droguri în care a fost ridicat de polițiști ca suspect.

În aest dosar, procurorii DIICOT Iași au făcut 8 percheziții domiciliare în București, Iași și în comuna Probota, județul Iași, căutând suspecți vizați de infracțiuni de trafic de droguri de risc în formă continuată și trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Anchetatorii s-au sesizat încă din 17 septembrie 2018, cu privire la faptul că mai multe persoane din județul Iași vând droguri de risc - cannabis (skunk) și droguri de mare risc – comprimate de ecstasy (MDMA) mai multor consumatori din oraș.
Potrivit cercetărilor, unul dintre suspecții care domiciliază pe raza județului Iași a mers periodic în Capitală, de unde s-a aprovizionat, de la un alt suspect, cu diferite cantități de droguri pe care mai apoi le-a transportat în Iași, pentru a le vinde.

„S-a reținut faptul că suspectul care locuiește pe raza municipiului București a reprezentat principala sursă de aprovizionare cu droguri pentru dealer-ul din județul Iași, acesta întreprinzând totodată demersuri pentru înființarea unei culturi de ilicite de cannabis de tip in-door sprijinit fiind în aceste activități și de către concubina sa care cunoaștea toate detaliile legate de activitățile infracționale derulate, sprijinindu-l și implicându-se în mod direct prin intermedierea unora dintre tranzacții, suport financiar, comunicarea anumitor aspecte persoanelor din legătura infracțională, aceasta fiind la rândul său consumatoare de droguri", arată DIICOT, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Procurorii spun că sursa de aprovizionare cu droguri a suspectului din București este o persoană de cetățenie britanică, care a fost ajutată de către concubina sa, o româncă.

În urma perchezițiilor, au fost identificate locații prevăzute cu dispozitive de cultivare și întreținere a plantațiilor ( lampi speciale, cort, ventilatoare, ghivece etc) precum și diferite cantități de cocaină, cannabis, ecstasy,rezină cannabis (hașiș), ciuperci halucinogente, cântare electronice de precizie, grindere pentru mărunțit substanța vegetală.
 
 Știrea inițială

Mihai Pleșu, fiul scriitorului Andrei Pleșu, a fost ridicat de polițiști vineri dimineață, în urma unor percheziții ale oamenilor legii într-un dosar de trafic de droguri, scrie adevărul.ro

Ofițeri din cadrul Birourilor de Combatere a Crimei Organizate din București și Iași au efectuat vineri, 5 aprilie, mai multe descinderi într-un dosar de trafic de droguri.  Printre cei ridicați se numără și Mihai Pleșu, fiul scriitorului Andrei Pleșu. 

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au pus în executare 8 perchezitii domiciliare, pe raza județului Iași și în municipiul București. Până la această oră, au fost identificați 8 suspecți, au mai precizat sursele care au menționat că, în urma perchezitiilor, au fost identificate și ridicate 500 de grame de rezina cannabis, alte ustensile folosite la cultivare, cantare electronice, grindere pentru maruntit canabisul, pastille ecstasy, ciuperci halucinogene.
 
Potrivit unor surse, ancheta este instrumentată de DIICOT Iași și mai mulți suspecți ar urma să fie aduși la sediul acestei instituții pentru a fi audiați. Din Iași au fost ridicate patru persoane, în urma unor percheziții care au avut loc în mai multe apartamente, dar și la un Pet Shop.  Descinderi au avut loc și într-o localitate din județul Iași acolo unde suspecții din acest dosar ar fi înființat o cultură de canabis.