ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscut pe plan mondial drept "părintele apei grele", savantul Marius Sabin Peculea ne conduce pe tărâmul fizicii atomice și ne arată cum putem schimba viitorul.  Într-un interviu pentru TVR, fizicianul Peculea Vorbește cu amărăciune despre potențialul irosit - închiderea combinatului de la Drobeta Turnu Severin, dar și despre exportul "apei vieții", produsă și în România. 

"Sunt un părinte foarte mulțumit - am avut mulți copii cuminți, doritori să reușească. Și dacă s-a reușit la Râmnicu Vâlcea, se datorează lor - într-adevăr au vrut. Și asta este foarte important", spune cel care a condus prima unitate nucleară din România - Uzina "G".
 
Experți canadieni au luat apă grea din România și, după câteva luni, au transmis o copie a unei analize - apa grea din România era mult mai curată decât apa lor.

Despre închiderea combinatului de la Drobeta Turnu Severin - Cum să fie o mișcare bună? Nu ați văzut ce s-au încurcat? Că dacă producea apă grea, nu mai aveam toată încurcătura cu canadienii. Să știți că fabricile de genul ăsta sunt fabrici care, ca să le oprești, înseamnă să le distrugi.

Despre apa sărăcită în deuteriu, supranumită "apa vieții", și puterea vindecătoare - Astea-s povești. Nu este un medicament (...) Celulele canceroase acumulează deuteriu, adică apa grea. Și atunci, dacă pot să-i dau o apă care să nu conțină deuteriu - apa ușoară, pot să diluez acest lucru. Deci el nu e medicament (...) Nu mă întinerește dacă beau apă ușoară, dar îmi menține echilibrul.

România produce în acest moment apă ușoară, pe care o vinde Ungariei. De ce? "Nu știu, nu-s ministru", răspunde Marius Sabin Peculea.

Interviul integral AICI.