ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 21:30 Fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea a declarat, marți, că nu înțelege sintagma prin care unele voci redefinesc statul român, adăugând că el se poate referi doar la „statul vertical”, pe care l-a servit, și a atras atenția că sunt demersuri care merg "dincolo de lupta politică" și care „riscă să se tranforme într-o vânătoare de vrăjitoare ce afectează instituțiile fundamentale”.

Coldea a fost audiat mai bine de opt ore la Comisia parlamentară de control al activității SRI.

La finalul audierii, el a afirmat că s-au atins subiectele aflate pe agenda comisiei, precizând că discuțiile vor continua.

„S-a discutat și despre sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci. Am precizat și faptul că eu nu înțeleg această sintagmă, dar mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit puternic și protectiv în slujba României și pe care îl cunosc și în care s-au făcut eforturi deosebite pentru consolidarea domniei legii. La acest efort nu a participat doar instituția noastră, ci și alte instituții și persoane, dintre care constat că unele, din varii motive, unele ușor de observat, îl redefinesc astăzi. În încheiere, cel puțin pentru această fază la nivelul comisiei, doresc să precizez și într-un anumit fel să atrag atenția că, deși înțeleg atracția pentru mister, povești cu spioni, contraspioni și conspirații, precum și frustrarea unora și nevoia de a inventa alte vinovății, aceste demersuri, care observăm că merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme într-o adevărată vânătoare de vrăjitoare care afectează instituțiile fundamentale ale statului român și prin asta capacitățile democratice de apărare ale României, așa cum au fost ele definite de lege, de normele euroatlantice, pe care, culmea, unii pretind că le apără”, a susținut fostul prim-adjunct al directorului SRI, potrivit Agerpres.

El a adăugat că audierile la comisia SRI vor continua la o dată care urmează să fie stabilită de comun de acord cu parlamentarii.

„Eu cred că am reușit să atingem toate subiectele de pe agenda membrilor comisiei, majoritatea sau unele dintre ele au fost deja vehiculate în spațiul public. În acest sens, pentru aprofundarea unora, mi-am rezervat dreptul cu care membrii comisiei au fost de acord de a reveni la comisie cu noi detalii care ar putea fi de interes, atunci când se vor finaliza o serie de chestiuni aflate în derulare. Cred că am oferit răspuns în mod proactiv la toate întrebările adresate despre aceste subiecte care erau pe ordinea comisiei, dar și la întrebările suplimentare care au apărut în cadrul discuției. Răspunsurile s-au referit la o serie de chestiuni, alegații, acuzații vehiculate în spațiul public ale unor foști sau actuali beneficiari și parteneri instituționali, ale unor jurnaliști, oameni de media care ne acuză astăzi, dintre care o parte ne cultivau cu multă insistență, dar și ale unor foști colaboratori din cadrul instituției, rezerviști. Am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toate aceste categorii de interlocutori cu care conducerea instituției a interacționat atât formal, cât și informal, dar strict în limitele și spiritul legii și al regulamentelor militare”, a detaliat Florian Coldea.

El a precizat că s-a discutat și subiectul protocoalelor de cooperare, care au făcut deja obiectul verificărilor comisiei, la care parlamentarii au deja acces și care, din punctul său de vedere, dincolo de faptul că se înscriu în limita legii, au un caracter tehnic și limitativ, tocmai pentru asigurarea legalității și trasabilității cooperării, respectiv pentru a preîntâmpina eventuale excese ale instituțiilor implicate.

„Aș vrea să nu uităm că practica ne-a dovedit că, folosind aceste protocoale, de-a lungul timpului sau pe perioada mandatului meu, am prevenit și contracarat riscuri la adresa României, mai concret - separat de combaterea corupției - ne-am realizat misiunea serviciului, reușind să trecem neafectați de un fenomen terorist cu valențe globale de care puține țări au scăpat neafectate, să facem față, să gestionăm probleme de contraspionaj și amenințări transfrontaliere din vecinătatea estică, în condițiile în care vedem cu toții că multe țări cu capabilități mult mai mari decât ale României au fost serios afectate și multe alte amenințări și probleme care țin de responsabilitățile noastre. Prin aceasta am contribuit semnificativ ca România să fie catalogată ca țară sigură și furnizoare de securitate pentru partenerii și aliații noștri. Siguranța României, așa cum o resimt cetățenii ei astăzi, nu este un dat așa cum din păcate extrem de mulți consideră, ci este rezultatul unor eforturi instituționale și ale unor sacrificii individuale și personale. S-a discutat aici despre ample transformări parcurse de instituție în perioada mandatului meu, care, într-o perioadă dificilă, împreună cu profesioniștii și ofițerii din instituție, au făcut din SRI o instituție modernă care a performat la cele mai înalte standarde euroatlantice, consolidându-și statutul de instituție fundamentală a statului român care avea constant peste 50% încredere la nivelul populației. Instituția a prevenit și contracarat, împreună cu partenerii interni și internaționali, într-o perioadă dificilă internațională, riscuri și amenințări la adresa României și a aliaților săi”, a mai spus Coldea.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ Coldea trebuia să vină în fața comisiei în 6 martie, dar a invocat probleme de sănătate, iar audierea s-a amânat cu o săptămână.
 
Claudiu Manda declara pe 5 martie că a convenit cu fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, să amâne audierea acestuia pentru data de 13 martie, de la ora 11,00, scrie Agerpres.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulți oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcție sau cu acțiuni ale justiției. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea și Traian Băsescu.