ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a redeschis luni o emisiune de titluri scadentă în septembrie 2031 și s-a împrumutat cu 202 mil. lei peste nivelul programat de 700 mil. lei, la o dobândă anuală de 4,5% și scadența în 2031, scrie Stiri pe surse.

La licitație au participat șapte dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 1,23 mld. lei, din care ofertele competitive au totalizat 1,1 mld. lei, iar cele necompetitive 48,6 mil. lei.

Rata cuponului a fost de 3,65%, iar randamentul până la maturitate aferent prețului acceptat a fost de 4,53%.Din valoarea nominală adjudecată de 902 mil. lei, suma oferita de bănci în nume și cont propriu s-a ridicat la 844 milioane lei, iar cele necompetitive au fost de 48,6 mil. lei.

Ministerul de Finanțe a programat în februarie licitații pe piața internă în volum de 5 miliarde lei, din care 300 milioane lei prin certificate pe 12 luni, cu 16.3% sub nivelul realizat în ianuarie.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat, în luna februarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount și 4,1 miliarde de lei prin șapte emisiuni de obligațiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Reamintim că România s-a împrumutat, în 21 ianuarie, 3 miliarde de euro de pe piața externă, prin două emisiuni de obligațiuni cu scadențe la 12 și la 30 de ani, iar pentru scadența la 12 ani țara a obținut cel mai ieftin cost din istorie, după cum anunța luna trecută chiar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Chemat pentru a doua oară la audieri, de Comisia de Buget, Finanțe, Activitate bancară și Piață de capital din Senat, ministrul Finanțelor a transmis că nu se va prezenta.  Senatorul Daniel Zamfir, care anunța că ministrul va fi audiat marți, a postat, luni, următorul mesaj:

„Azi, la ora 18.18, adica la doua ore de la terminarea programului, dl Citu trimite un fax prin care anunta ca nu vine maine dimineata la audiere pentru ca nu are ce sa raspunda, intrucat Ministerul Finanțelor nu contracteaza împrumuturi(sic!)Omul nostru e #praf si facut in pantaloni, asta e clar. Ma intreb totusi, cat tupeu sa aiba sa ceara el audierea lui Grindeanu, Tudose , Dancila, cand el, ministrul in functie, refuza sa vina in fata Parlamentului? Citule, nu scapi! Asa cum am aflat ca primesti comisioane in off-shore, vom afla curand si pentru cine ai facut tu imprumuturile de 4 miliarde de euro…
Se strange latul, Citule!” , a scris Daniel Zamfir pe Facebook.