ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat din nou, joi, 23 ianuarie 2020, circa 300 milioane de lei de la bănci. Împrumutul a fost făcut printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark. Conform datelor transmise de Banca Națională a României (BNR), maturitatea reziduală este de 177 de luni, la un randament mediu de 4,78% pe an.
 
Valoarea nominală a emisiunii de astăzi, joi, a fost în valoare de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 535,9 milioane de lei.
 
Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Florin Cîțu a planificat, în prima lună a anului, împrumuturi de la băncile comerciale de aproximativ 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount. Totodată, și 4,1 miliarde de lei prin șapte emisiuni de obligațiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Suma este cu 930 de milioane de lei mai mică față de cea programată pentru luna anterioaraa și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.
 
Senatorul Daniel Zamfir a declarat miercuri că ministrul Finanțelor va fi audiat în legătură cu împrumutul de aproape 7 miliarde de euro în doar două luni de guvernare.