ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Florin Cîțu (PNL), a afirmat miercuri că proiectul privind securitatea și apărarea națională va ajunge în Parlament săptămâna viitoare, menționând că actul normativ cuprinde „modificări de care este nevoie în perioada următoare”, cum ar fi permiterea trupelor străine să vină pe teritoriul României.

„Au fost doar discuții inițiale. Sperăm ca proiectul să fie adoptat săptămâna următoare. Proiectul a fost în CSAT, este un proiect deja discutat, acum vine spre Parlamentul României și deocamdată se uită experții partidelor la el, vedem dacă mai trebuie ceva de adăugat și apoi să fie adoptat în ședința de guvern. (...) E mai mult despre aceste modificări ca România să permită trupelor străine să vină pe teritoriul României, sunt mai multe modificări de care avem nevoie în perioada următoare”, a explicat Florin Cîțu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, proiectul va ajunge săptămâna viitoare în Parlament, după ce mai întâi va fi aprobat de Guvern. Observăm faptul că Guvernul, nu Legislativul, a devenit, mai nou, făcător de legi speciale, cu încălcarea drepturilor și libertăților constituționale, dar și a principiului separației puterilor în stat.
 
Iată cine sunt cei care au făcut posibil acest lucru:

„Noi, liderii celor două partide, dar și cei de la UDMR, am susținut, vom face imediat totul pentru a avea acest proiect aprobat cât mai rapid în procedură de urgență”, a adăugat Cîțu, spunând și cine sunt cele 3 entități politice care și-au dat mâna pe acest proiect neconstituțional: PSD, PNL și UDMR.

Întrebat despre nemulțumirile legate de acest proiect, conform cărora CSAT ar primi puteri sporite, Cîțu a pretins că acest proiect nu schimbă Constituția, iar Parlamentul are ultimul cuvânt în situațiile de urgență. Nu la fel s-au petrecut lucrurile în ultimii 2 ani de zile, când Parlamentul n-a avut aproape nici un cuvânt de spus, iar Comitetul pentru Situații de Urgență a propus și Guvernul a impus măsuri neconstituționale, toate date „în regim de urgență” și sub pretextul situației de criză.

„În primul rând, Constituția spune foarte clar că orice situație care ține de situația de urgență (sic!, n.r.), de conflict armat până la urmă, Parlamentul are ultimul cuvânt și acest lucru nu se schimbă. E doar legislația în vigoare, care trebuie adaptată la condițiile de azi, la nevoile de azi. În rest, nu se modifică. Nu se dau puteri sporite. Repet, Constituția este cea care dă aceste puteri și acestea sunt date Parlamentului României”, a încercat să liniștească spiritele Florin Cîțu, de parcă noi n-am fi citit că în proiectul de lege scrie cu totul altceva decât afirmă el.

Despre includerea unor prevederi referitoare la încorporarea tinerilor, dar și a bărbaților cu vârsta cuprisă între 35 și 60 de ani, șeful PNL a spus că acel proiect nu s-a discutat în coaliție.

„Acest lucru nu s-a discutat. Cel puțin acum nu s-a discutat, eu nu știu de niciun proiect. (...) Acel proiect de lege nu a fost prezentat în coaliție. Nu ni s-a adus la cunoștință, deci noi nu luăm în calcul. Înțeleg de ieri că acest proiect nu mai este de actualitate. Dacă ar fi fost vreodată... La coaliție s-a discutat despre (...) acest pachet al legii de securitate națională care, repet, este o updatare a ceea ce avem astăzi, dar controlul rămâne la Parlamentul României”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu (PSD), a declarat marți, pentru Agerpres, citat de ActiveNews, că proiectul de lege apărut în spațiul public privind situația de criză și pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinși bărbații români între 18 și 60 de ani, nu este de actualitate și că ministerul pe care îl conduce va anunța opinia publică despre proiectele sale legislative.