ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din China totalitară au plecat nu doar coronavirusul care a răvășit ordinea planetară, ci și restricțiile draconice și modelul social care se încearcă a fi impus întregii lumi.

China este probabil cea mai vaccinată țară din lume: au fost administrate 2.863.561.000 de doze de vaccin. Raportat la populația țării, aceasta înseamnă o rată de vaccinare cu două doze de 102,4%.

Adică TOATĂ populația a fost vaccinată complet și un mic procent au primit și doza a treia.

Cu toate acestea, la fel ca și Occidentul ultravaccinat. țara mamă a coronavirusului se confruntă cu un nou val de infectări. Cărora, mai grav, li se adaugă efectul cumulat restricții plus foamete.

Zeci de mii de polițiști au fost desfășurați pe străzile orașului Xi'an din China pentru a potoli furia ce a pus stăpânire pe orașul de 13 milioane, aflat în a 14-a zi de lockdown total.

Penuria gravă a produselor alimentare și medicale de bază i-a determinat pe cetățenii disperați să apeleze la soluții comerciale primitive, precum trocul.

„Totul este obiect de troc la Xi'an”, a declarat un localnic pentru Radio Free Asia (RFA). „Oamenii schimbă lucruri unii cu alții în acceași clădire, deoarece nu mai au ce să mănânce.”

Un alt cetățean a declarat că foamea și izolarea îi obligă pe oameni să dea iPhones-uri și țigări la schimb cu orez.

„Există acum un sistem de troc în complexul nostru rezidențial”, spune cetățeanul într-un clip video. „Aveam un sac de orez, iar vecinul voia să dea la schimb un smartphone și o tabletă. 

Omul a mărturisit că și lui îi lipsesc produse de bază:

„Noi avem șase saci de orez în casă, însă nu aveam deloc legume.”

Potrivit RFA, autoritățile din Xi'an, oraș din nordul Chinei, au făcut apel la calm, în condițiile în care oamenii se plâng pe rețelele sociale că nu pot face rost de hrana necesară din cauza ordinului de a nu ieși din case.

Autoritățile comuniste au desfășurat în oraș 29.000 de polițiști, care au misiunea să supravegheze respectarea cu strictețe a izolării și evitarea tulburărilor sociale.

Alți 12.000 de polițiști au fost desfășurați în restul provinciei Shaanxi.

Efective suplimentare de agenți de securitate împiedică orice intrare sau ieșire din zonele desemnate având un risc mare sau mediu.

Un clip video care a devenit viral pe rețelele sociale îi arată pe agenții de securitate când bat cu sălbăticie un adolescent în holul unui imobil. Motivul: tânărul ieșise să-și cumpere pâine.

„Îmi era foame, așa că am ieșit să-mi cumpăr niște matou (chifle coapte în abur)”, poate fi auzit adolescentul că le spune agenților, care îl lovesc și îi trântesc hrana pe jos.

Locuitorilor din blocurile și complexele rezidențiale li s-a spus inițial că au voi să desemneze o singură persoană care să facă cumpărăturile necesare pentru toți colocatarii o dată la două zile.

Însă, potrivit mai multor mărturii date RFA, de câteva zile gardienii nu mai permit nimănui să iasă.

Cei foarte puțini care reușesc să iasă descoperă că prețurile au explodat, în special la fructe și legume proaspete, în ciuda faptului că guvernul susține că face eforturi să aducă în oraș cantități suficiente de produse.

Pe 29 decembrie, presa, care este controlată total de regimul comunist, a vorbit despre un șir de camioane care aduceau în Xi'an un larg sortiment de legume și fructe proaspete și piept de porc.

S-a descoperit ulterior, pe rețelele de socializare, că transportul era destinat angajaților Adunării Populare din provincia Shaanxi și guvernului municipal din Xi'an.

În aceste condiții, penuria face ravagii. Un clip video postat pe rețelele de socializare îl prezintă pe un bărbat care afirmă că a plătit 40 de yuani (5,5 euro) pe 10 ardei grași. Tot 40 de yuani a dat și pe 6 tomate, iar alți 40 de yuani pe două verze.

„Vânzătorul de legume probabil că a făcut avere”, s-a plâns omul.

Un comentator prezentat de RFA cu numele de Han Dapeng a declarat că lockdown-ul nu pare să funcționeze împotriva COVID și a celei mai recente tulpini a sa, Omicron.

„Au folosit metoda lockdown-ului total anul trecut la Wuhan, însă Omicron este la fel de puternic. 
Totuși, ratele de mortalitate și de formă gravă a bolii sunt amândouă foarte mici.”

Și Han a continuat:

„Nu cred că lockdown-ul de la Xi'an are legătură cu prevenția bolilor. Mai degrabă este vorba de controlul populației.”

Agenția de presă de stat Xinhua a relatat că în China existau luni numai 161 de cazuri confirmate la nivelul întregii țări.

Nimeni nu s-a ostenit să explice de ce, în aceste condiții, este nevoie de restricții draconice, care aduc populația în pragul foametei și al revoltei. 

Ce nou experiment social sinistru se pune la cale în China? Și când va ajunge și la noi?