ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondurile operative ale Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) au fost delapidate, cu titlul de „cheltuieli pentru acțiuni contrainformative” inexistente sau supraevaluate, de generalii din serviciul de informații al Armatei, care au deturnat sume mari de bani pentru a cumpăra „atenții” politicienilor sau pentru a-și pune ei înșiși deoparte bani de casă. Aceste informații s-au scurs din ancheta procurorilor militari asupra generalului Iulian Gherghe, devenit celebru după ce s-a aflat că a devalizat fondul de război al Armatei pentru a-și cumpăra vilă la Corbeanca. Ajuns în arest preventiv, generalul Gherghe îl bagă la apă pe șeful DGIA, generalul Marian Hăpău, venind cu noi dezvăluiri prin care speră să se dezvinovățească pe sine înfundându-și fostul șef, după cum relatează jurnalistul Silviu Sergiu.

„Generalul Iulian Gherghe, fost locțiitor al directorului DGIA, gen. Marian Hăpău, a făcut declarații în fața procurorilor militari de la Curtea Militară de Apel care-l incriminează pe șeful său în dosarul delapidării celor 180.000 de dolari din fondurile operative ale serviciului secret al Armatei, în care Gherghe a fost arestat, mi-au declarat surse apropiate anchetei.

Potrivit acestor surse, Gherghe a precizat: „În momentul în care am fost adus la Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM) și apoi la Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), ambele conduse de gen. Marian Hăpău, am găsit acest mod de lucru legat de fondurile operative. Nu l-am creat eu.”

El a spus că din fondurile operative nu a fost sustrasă doar suma de 180.000 de dolari, pentru care a fost pus sub acuzare, ci, de-a lungul timpului, au fost și alte sume de bani destul de consistente.

Gen. Gherghe a precizat că gen. Hăpău și Ileana Chiriță, contabila DCiSM și apoi DGIA, erau gestionarii direcți ai acestor fonduri, fiind cheltuite sume importante de bani pe activități contrainformative fictive.

Gen. Gherghe a acuzat faptul că gen. Hăpău și Ileana Chiriță au mințit în momentul în care au precizat că și-au făcut surse de informații, atât din cetățeni români, cât și din cetățeni străini, atât în România, cât și în străinătate.

Aceste presupuse surse false de informații, le-a spus generalul Gherghe procurorilor militari, „primeau” recompense fictive în mod continuu. În context, este important de precizat că doar apropiații generalului Hăpău, puțini la număr, aveau dreptul să gestioneze fondurile operative.

În declarația dată procurorilor, generalul Gherghe a dat și exemple de astfel de surse fictive de informații și a explicat care era mecanismul sustrageriii fondurilor operative.

Existau și surse de informații reale, care erau recompensate, însă sumele care erau trecute în evidențele contabile erau mult mai mari decât cele primite în realitate, aceasta fiind o altă modalitate de sifonare a fondurilor operative.

Din aceste fonduri, a spus generalul Gherghe, se cumpărau și cadouri pentru diverse persoane, inclusiv politicieni. El a dat ca exemplu un costum de schi negru-roșu, cu care Klaus Iohannis a fost filmat pe pârtia de schi în această iarnă, respectiv pe 30 ianuarie”, în weekend-ul de după incendiul de la Institutul Matei Balș din Capitală.

Puteți citi mai multe pe pagina web a jurnalistului Silviu Sergiu.