ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acțiunile Moderna s-au prăbușit luni, după ce rezultatele dezamăgitoare ale studiilor și o serie de vânzări din partea directorilor executivi ai firmei s-au adăugat la îngrijorările care au făcut ca una dintre cele mai performante acțiuni de anul trecut să se prăbușească cu peste 70%, scrie revista Forbes.

Acțiunile Moderna au scăzut luni cu până la 13%, ajungând la un minim al ultimelor 10 luni, la mai puțin de 140 de dolari, ceea ce a dus la o scădere a acțiunilor cu peste 30% în ultima lună, pe fondul unei vânzări axate în mare parte pe firmele din domeniul tehnologiei și al asistenței medicale a căror valoare a crescut vertiginos în timpul pandemiei.  
 

În ultimele săptămâni, această prăbușire a fost deosebit de rea pentru acțiunile legate de Covid-19, spune analistul Geoff Meacham de la Bank of America, care subliniază că gigantul farmaceutic Pfizer, în scădere cu 2% luni, a fost de asemenea prins în această situație, în ciuda promisiunilor pilulei sale antivirale Covid, după ce a avertizat în raportul său de profit pentru trimestrul al patrulea că vânzările de vaccinuri vor încetini în acest an. 

În condițiile în care cazurile de Covid au scăzut de la maximele istorice, experții au pus din ce în ce mai mult la îndoială dacă vaccinurile vor fi un flux de venituri sustenabil în anii următori, iar la aceste îngrijorări se adaugă un studiu publicat vineri de CDC, care a arătat că vaccinurile de rapel Moderna și Pfizer și-au pierdut substanțial din eficacitate după aproximativ patru luni.

Pierderile recente ale Moderna urmează, de asemenea, după o serie de documente de reglementare publicate vineri seara, care arată că patru directori Moderna - inclusiv directorul general miliardar Stéphane Bancel - au vândut săptămâna trecută un număr total de 23.281 de acțiuni pentru aproximativ 3,6 milioane de dolari.

Reprezentând majoritatea vânzărilor totale, Bancel s-a debarasat de 19.000 de acțiuni pentru aproximativ 155 de dolari bucata, obținând venituri înainte de impozitare de aproximativ 3 milioane de dolari, ca parte a unui plan de tranzacționare care l-a ajutat pe bărbatul de 49 de ani să vândă peste 2 milioane de acțiuni în timpul pandemiei. 

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Moderna a declarat că Bancel "a investit personal în fiecare dintre rundele de finanțare" ale firmei înainte de oferta publică inițială din 2018 și rămâne proprietarul a 21,8 milioane de acțiuni ordinare ale Moderna.