ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat în vârstă de 49 de ani din Texas care s-a vindecat de COVID - dar căruia i s-a cerut să fie vaccinat complet împotriva virusului înainte de a i se aproba un transplant de plămâni care i-ar fi salvat viața - a murit după ce a dezvoltat o embolie pulmonară și probleme cardiace în urma vaccinării cu a doua doză de Moderna, informează The Defender.

Într-un interviu în exclusivitate pentru The Defender, soția bărbatului, Amy Bolin, a declarat că nu există niciun motiv pentru care soțul ei, Bobby Bolin, să fi trebuit să fie obligat să se vaccineze.
 
„În domeniul medical, scopul tău ar trebui să fie acela de a îmbunătăți și salva viețile oamenilor, dar tu, în schimb, le oferi o singură opțiune - ori faci asta, ori nu poți beneficia de un transplant care îți poate salva viața”, a spus Amy.

Amy a spus că soțul ei nu a avut de ales. „Știa că fără plămâni nu va trăi, pentru că plămânii îi cedau. Dar uite ce s-a întâmplat făcând această alegere”.
 
După cea de-a doua doză de Moderna, administrată pe 17 aprilie, Bolin a dezvoltat o embolie pulmonară și fibrilație atrială - o afecțiune cardiacă caracterizată prin bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de respirație, dureri în piept și oboseală extremă. Starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid, iar pe 20 august a murit, înainte de a primi plămâni noi.
 
Bolin suferea de sindromul COPA, o afecțiune autoimună genetică rară. „Efectul secundar al bolii a fost un atac asupra plămânilor săi, astfel că, atunci când a fost evaluat pentru un dublu transplant pulmonar, avea o capacitate pulmonară de 15%”, a declarat Amy.
 
Bolin a început procesul de evaluare pentru noii plămâni în septembrie 2020. „În timpul acestui proces, au descoperit că avea un blocaj în artera principală și în alte câteva artere, așa că a trebuit să fie supus unei proceduri de montare a unui stent, în septembrie”, a spus Amy.
 
Procesul de evaluare a fost întrerupt, deoarece Bolin a fost nevoit să ia anticoagulante după procedură.

După ce Bolin a primit, în sfârșit, aprobarea pentru noii plămâni, i s-a spus că va trebui să se vaccineze împotriva COVID, ca să poată fi un candidat eligibil pentru transplant, chiar dacă se vindecase deja de virus.
 
„Întreaga noastră familie s-a îmbolnăvit, de fapt, de COVID, în decembrie 2020”, a spus Amy. „Când i s-a întâmplat asta lui Bobby, i s-a făcut imediat o transfuzie cu anticorpi. Echipa sa de transplant era sigură că, din cauza capacității sale pulmonare atât de reduse, boala va însemna o moarte sigură pentru el, dar [Bobby] nu a rămas cu sechele semnificative după Covid. Pierderea mirosului a fost tot ceea ce a persistat în cazul lui.”
 
Când Amy a aflat că soțului ei i se cere să facă vaccinul COVID, „a insistat foarte mult pe lângă echipa de transplant”. Ea a spus că nu înțelegea de ce echipa i-ar fi impus soțului ei vaccinul COVID fără a-i testa mai întâi anticorpii.

„Nu avea sens, din punctul meu de vedere”, a spus Amy. „Era extrem de imunocompromis. Se chinuia inclusiv cu vaccinul antigripal și chiar ne-am confruntat cu echipa în legătură cu acest lucru, pentru că ajungea la terapie intensivă de fiecare dată când i se administra”.

Amy a mai spus:
 
„Din păcate, era disperat. Era foarte bolnav. Nu se simțea bine. Gândul de a face acest vaccin sau de a nu mai avea o șansă la viață nu era ceva cu care era dispus să se joace, așa că a acceptat să îl facă.”
 
Lui Bolin i s-a administrat prima doză de Moderna pe 20 martie. Nu a simțit niciun efect [advers], în afara „unei dureri specifice și a unei stări de slăbiciune”, a spus Amy, deși el în general nu se simțea bine, din cauza simptomelor sale, așa că era greu de spus dacă a avut parte de vreun eveniment advers sau dacă era vorba de un simptom al bolii sale.

La scurt timp după ce a primit a doua doză, Amy și soțul ei au făcut o excursie de trei zile în Jamaica.
 
„Urma să fie, într-un fel, ultima noastră distracție, știind că aveam să ne confruntăm cu o schimbare foarte mare în viață”, a spus Amy. „Când ești pe lista de transplant nu poți fi la mai mult de o oră distanță de casă. Am simțit că trebuie să evadăm, pentru a ne reconecta unul cu celălalt și a avea puțin timp pentru noi, înainte ca viața să devină prea agitată.
 
Pe drumul de întoarcere din Jamaica, Bolin a suferit o embolie pulmonară în timpul zborului. Potrivit Mayo Clinic, o embolie pulmonară este o afecțiune care pune viața în pericol atunci când în arterele pulmonare ale plămânilor apare un blocaj cauzat de cheaguri de sânge.

„Dintr-o dată, saturația lui de oxigen a început să scadă”, a spus Amy. „Avea un pulsoximetru pe deget, iar eu urmăream cum nivelul oxigenului îi scădea de la 92 la 85, la 80, la 60. A scăzut până la 40, adică la nivelul de deteriorare a creierului”.

Amy a spus că au fost norocoși pentru că o asistentă de terapie intensivă aflată în avion și un medic care stătea chiar în spatele lor au intervenit imediat. „Ei au fost eroii noștri în timpul acestui zbor”, a spus Amy.
 
Avionul a primit permisiunea de a zbura la o altitudine mai mică și a efectuat o aterizare de urgență în Houston. Echipajul a folosit buteliile de oxigen de la bord pentru a-i oferi lui Bolin oxigen pur.
 
După aterizare, Bolin a fost evaluat de paramedici. Saturația i-a revenit la normal, așa că a decis să nu meargă la spital, deoarece spitalele din apropiere nu erau familiarizate cu starea sa.
 
„Însă, câteva zile mai târziu am ajuns la spital, pentru că am observat că îi fusese afectată percepția cognitivă și că nu mai era el însuși", a spus Amy. În timpul procesului de evaluare, au stabilit că suferise o embolie pulmonară în timpul zborului, în ciuda faptului că nu avea un istoric de cheaguri de sânge. De asemenea, l-au diagnosticat cu fibrilație atrială.
 
Amy a spus:

„Vorbim de un bărbat care era internat în spital de mai multe ori pe an, pentru a fi supravegheat pentru afecțiunea sa pulmonară și niciodată, niciodată, niciodată, nu i s-a depistat vreo problemă de ritm cardiac, până când s-a întâmplat acest lucru.”
 
„Iar când am pus la îndoială vaccinul, bineînțeles că mi s-a răspuns: "O, nu, nu are nicio legătură cu el". Și le-am spus că nu pot ignora faptul că tocmai făcuse a doua doză, iar apoi a dezvoltat probleme cardiace și tulburări de coagulare a sângelui, pe care nu le mai avusese niciodată înainte, așa că de ce excludem asta atât de repede, în loc să o luăm în calcul ca pe o posibilitate, dar m-am adresat unor urechi surde.”
 
„L-au trecut pe anticoagulante și medicamente pentru afecțiunea cardiacă. Înainte să moară, lua 31 de medicamente pe bază de prescripție medicală, așa că l-am tot îndopat cu medicamente, încercând să ne dăm seama ce se întâmpla, dar problema nu s-a rezolvat niciodată”, a spus Amy.

„Oamenii au dreptul să se vaccineze, dacă asta cred că este cel mai bine pentru ei”, a spus Amy. „Eu nu am simțit niciodată că asta era cel mai bine pentru el... niciodată, niciodată, niciodată. Iar când i s-a spus din nou „ori faci asta, ori nu ești eligibil pentru transplant”, l-a cuprins o disperare totală - și s-a lăsat injectat pe fondul acelei disperări totale.”
 
Amy a declarat pentru The Defender:

„Toți cei care au în viața lor o persoană imunocompromisă... [știu că] viețile noastre nu s-au schimbat când a apărut COVID. Noi trăiam deja un stil de viață COVID. Nu atingeam mânerele ușilor, nu ieșeam în oraș cu persoane bolnave, noi, deja, ca familie... luam acele măsuri necesare pentru a ne proteja.”

„Așa că ideea - și sentimentul de vinovăție generat de toate acestea - că trebuie să îi protejăm pe toți ceilalți.... Aceștia sunt oameni care știu deja cum să se protejeze cât pot de bine de anumite lucruri. Soțul meu era bolnav de plămâni și nu poți să nu respiri.”
 
Amy a spus că a cerut o autopsie, pentru că are nevoie de răspunsuri.
 
„Pur și simplu mă dezgustă, chiar mă dezgustă”, a spus Amy. „Ceea ce lasă el în urmă este foarte important pentru mine și nu vreau să mai văd o altă soție și o altă familie confruntându-se cu aceleași lucruri cu care ne-am confruntat noi în ultimele luni.”