Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran, ultimul supraviețuitor al legendarului Grup 8 Vânătoare, împlinește pe 5 februarie venerabila vârstă de 100 de ani. A devenit faimos și prin faptul că, la 6 iunie 1944, l-a doborât pe cunoscutul aviator american Barrie Davis.
 
Veteran aviator, erou al celui de-al doilea Război Mondial, generalul – maior Ion Dobran – care a scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare – a devenit un simbol, model de onoare și demnitate militară, sursă de admirație și respect pentru tinerele generații.

Laboratorul ImunoMedica


Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene și un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, generalul-maior Ion Dobran și-a modelat viața după principii ferme și idealuri în care crede cu tărie și astăzi.

Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat, la sediul instituției, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.