Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran, ultimul supraviețuitor al legendarului Grup 8 Vânătoare, împlinește pe 5 februarie venerabila vârstă de 100 de ani. A devenit faimos și prin faptul că, la 6 iunie 1944, l-a doborât pe cunoscutul aviator american Barrie Davis.
 
Veteran aviator, erou al celui de-al doilea Război Mondial, generalul – maior Ion Dobran – care a scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare – a devenit un simbol, model de onoare și demnitate militară, sursă de admirație și respect pentru tinerele generații.

Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene și un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, generalul-maior Ion Dobran și-a modelat viața după principii ferme și idealuri în care crede cu tărie și astăzi.

Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat, la sediul instituției, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.