ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran, ultimul supraviețuitor al legendarului Grup 8 Vânătoare, împlinește pe 5 februarie venerabila vârstă de 101 ani
 Veteran aviator, erou al celui de-al doilea Război Mondial, generalul – maior Ion Dobran – care a scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare – a devenit un simbol, model de onoare și demnitate militară, sursă de admirație și respect pentru tinerele generații. A devenit faimos și prin faptul că, la 6 iunie 1944, l-a doborât pe cunoscutul aviator american Barrie Davis.
 
Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.
 
După război, eroul nu și-a mai găsit rostul într-un stat ocupat de sovietici și așa a ajuns să muncească la strungărie, la Uzina „Timpuri Noi", iar familia sa a fost evacuată din casa boierească de pe strada Popa Nan, primită ca dotă de la soție. În cele din urmă a reușit să-și recupereze imobilul și acum locuiește în el.
 
Într-un mesaj postat pe Facebook, Forțele Aeriene Române anunță:

„Cu ocazia împlinirii a 101 ani, în data de 5 februarie 2020, conducerea Statului Major al Forțelor Aeriene a organizat, în semn de prețuire, o vizită la domnul general-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN. Acțiunea, denumită generic „Generali, în vizită la General!”, marchează aniversarea unui simbol al aviației române, veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare, ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare.
Poveștile și experiențele de viață ale domniei sale ne-au onorat și ne-au făcut părtași ale unor clipe trăite intens, cu adevărat memorabile, într-un dialog cu istoria, o adevărată enciclopedie cu slove adânc încrustate”.