ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele armate ucrainene au pierdut în ultimele 24 de ore peste 150 de militari în Donețk, 310 militari în total în Avdiivka și peste 110 în zona Kupiansk, informează TASS.

"În direcția Donetsk Sud, unitățile Grupului de luptă Est au provocat pagube provocate de foc trupelor și echipamentelor brigăzii 72 mecanizate a forțelor armate ucrainene și brigăzii 128 de apărare teritorială în apropierea așezărilor Ugledar și Staromayorskoye din Republica Populară Donețk", a declarat ministerul.

Armata ucraineană a pierdut peste 150 de soldați, două vehicule militare blindate de luptă, patru autoturisme, două obuziere D-20, precum și un sistem de artilerie Gvozdika, a precizat ministerul, adăugând că depozitul de muniții al armatei ucrainene a fost distrus.

Aviația operativ-tactică, dronele, forțele de rachete și artileria au atacat trupele și echipamentele ucrainene în 136 de regiuni în ultimele 24 de ore, a anunțat Ministerul rus al Apărării, adăugând că au fost distruse, de asemenea, un post de comandă al brigăzii ucrainene, două depozite de combustibil și două depozite de muniții.

"În ultimele 24 de ore, aviația operativ-tactică, vehiculele aeriene fără pilot la bord, forțele de rachete și artileria grupului de forțe al forțelor armate ruse au eliminat un post de comandă al brigăzii 47 mecanizate a armatei ucrainene în apropierea așezării Zhelannoye din Republica Populară Donețk, t

"În ultimele 24 de ore, aviația operativ-tactică, vehiculele aeriene fără pilot la bord, forțele de rachete și artileria grupului de forțe al forțelor armate ruse au eliminat un post de comandă al brigăzii 47 mecanizate a armatei ucrainene în apropierea așezării Zhelannoye din Republica Populară Donețk, două depozite de combustibil, două depozite de muniții, un post de comandă al vehiculelor aeriene fără pilot la bord ale brigăzii 71 de jaeger a armatei ucrainene în zona așezării Novokalinovo din Republica Populară Donețk, precum și trupe și echipamente militare ale inamicului în 136 de regiuni", se arată în raport.

Forțele ruse de apărare aeriană au interceptat trei sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și au distrus 130 de drone ale forțelor armate ucrainene în ultimele 24 de ore.

"Capacitățile de apărare aeriană au interceptat trei sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS de fabricație americană. În plus, au fost distruse 130 de vehicule aeriene ucrainene fără pilot la bord, inclusiv în apropierea așezărilor Privolye, Kremennaya din Republica Populară Lugansk, Aleksandrovka, Yasinovataya, Verkhnetoretskoye, Stepnoye, Maryanovka din Republica Populară Donețk, Novoye, Trudovoye, Novoprokopovka și Lyubimovka din regiunea Zaporozhye", se arată în raport.

În total, de la începutul operațiunii militare speciale în Ucraina, forțele armate ruse au distrus 577 de avioane de război ucrainene, 267 de elicoptere, 14.985 de vehicule aeriene fără pilot, 484 de sisteme de rachete antiaeriene, 15.420 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 1.235 de lansatoare multiple de rachete, 8.350 de tunuri de artilerie de câmp și mortiere și 19.572 de autovehicule militare speciale, notează ministerul.

Direcția Avdiivka

Forțele armate ruse au capturat mai multe obiective și poziții avantajoase în direcția Avdeyevka în ultimele 24 de ore, au respins două contraatacuri ale armatei ucrainene, pierderile inamicului ajungând până la 310 soldați și 16 unități de echipament, inclusiv un obuzier Paladin de fabricație americană.

"În direcția Avdeyevka, unitățile Grupului de luptă Centru au capturat mai multe obiective și poziții avantajoase. Au fost provocate pagube de foc trupelor și echipamentelor brigăzilor 24, 110 mecanizată, 71 jaeger, precum și brigăzii 103 de apărare teritorială în apropierea așezărilor Mayorsk, Novokalinovo, Berdychi și Rozovka din Republica Populară Donețk. În plus, două contraatacuri ale grupurilor de asalt ale regimentului 78 de asalt aerian separat al forțelor armate ucrainene au fost respinse în apropierea așezărilor Orlovka și Tonenkoye din Republica Populară Donețk", a precizat ministerul.

Armata ucraineană a pierdut până la 310 soldați, un tanc, două vehicule de luptă de infanterie și opt mașini în cele 24 de ore. În timpul activităților de contracarare au fost distruse un sistem de artilerie autopropulsată М109 Paladin de fabricație americană, un obuzier D-20, un sistem de artilerie autopropulsată Gvozdika și două obuziere D-30.

Zona Kupiansk
 
Forțele armate ucrainene au pierdut în ultimele 24 de ore peste 110 soldați în direcția Kupiansk, iar un depozit de muniții a fost, de asemenea, distrus, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

"În direcția Kupyansk, unitățile Grupului de Luptă Vest au îmbunătățit pozițiile din față și au lovit trupe și echipamente ale brigăzilor mecanizate 21, 60 și 67 ale forțelor armate ucrainene în apropierea așezărilor Yampolovka, Serebryanka din Republica Populară Donețk și Nevskoye din Republica Populară Lugansk. Trei contraatacuri ale unităților brigăzilor 32 și 57 de infanterie și de motor ale armatei ucrainene au fost respinse în apropierea așezării Sinkovka din regiunea Harkov. Inamicul a pierdut peste 110 soldați, două tancuri și trei mașini", a precizat ministerul.

Un sistem de artilerie autopropulsat Krab, fabricat în Polonia, și două sisteme de artilerie autopropulsate Gvozdika au fost distruse în timpul activităților de contracarare, iar un depozit de muniții al armatei ucrainene a fost eliminat, a adăugat ministerul.

Zona Donețk

Forțele armate ale Rusiei au capturat mai multe obiective avantajoase pe front și au eliminat două depozite ale armatei ucrainene în direcția Donețk în ultimele 24 de ore, a anunțat Ministerul rus al Apărării, adăugând că inamicul a pierdut până la 280 de soldați și 11 unități de echipament.

"În direcția Donețk, unitățile Grupului de Luptă Sud au capturat obiective mai avantajoase pe front și au provocat pagube formațiunilor brigăzilor 54 mecanizată, 79 de asalt aerian, 5 de asalt ale forțelor armate ucrainene și brigăzii a 4-a a gărzii naționale în apropierea așezărilor Verkhnekamenskoye, Spornoye, Kurdyumovka și Novomikhailovka din Republica Populară Doneț. Forțele armate ucrainene au pierdut până la 280 de soldați, un tanc, trei vehicule blindate de luptă și cinci autoturisme", a precizat ministerul.

În timpul activităților de contracarare au fost distruse un sistem de artilerie autopropulsată Akatsiya, un obuzier D-30 și au fost eliminate două depozite de muniții ucrainene, a adăugat ministerul.

Direcția Herson

Forțele armate ucrainene au pierdut, de asemenea, un sistem de artilerie autopropulsat Panzerhaubitze 2000, fabricat în Germania, și un sistem de artilerie М777, fabricat în SUA, în direcția Kherson, în ultimele 24 de ore.

"Inamicul a pierdut până la 45 de soldați și trei mașini. În plus, în timpul activităților de contracarare au fost distruse un sistem de artilerie М777 fabricat în SUA, un sistem de artilerie autopropulsat Panzerhaubitze 2000 fabricat în Germania, două sisteme de artilerie autopropulsate Gvozdika și un obuzier D-30", a declarat ministerul.
 
CNN mai adaugă că Rusia a început să folosească o bombă aeriană puternică care a decimat apărarea ucraineană și a înclinat balanța pe linia frontului.
 
A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă ghidată care poate provoca un crater de cincisprezece metri lățime, scrie mariustucă.

Bomba este FAB-1500, în esență o armă de 1,5 tone din care aproape jumătate cuprinde explozibili puternici. Este aruncată din avioane de luptă de la o distanță de aproximativ 60-70 de kilometri, în afara razei de apărare a multor apărări aeriene ucrainene. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia își duce războiul în Ucraina, provocând distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească teritoriu.

Videoclipurile recente de pe liniile de luptă din regiunea Donețk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe în timp ce au lovit centrale termice, fabrici și blocuri turn - locuri din care ucrainenii își coordonează apărarea.

FAB-1500 este îndreptată către ținta sa printr-un sistem de ghidare și aripi care îi permit să alunece spre ținta sa. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că „oferă o nouă și mult mai distructivă opțiune de lovitură separată pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei, care îi ajută, de asemenea, pe piloți să stea mai departe de apărarea inamicului”.

„Înainte, am fost bombardați doar cu artilerie. Acum orcii [rușii] au intervenit asupra orașului mai agresiv [și] au început să folosească mijloacele forțelor aeriene, în special FAB-1500.”, a declarat pentru CNN din orașul Krasnohorivka din Donețk săptămâna trecută un soldat din Brigada 46 Separată Aeromobile a Ucrainei.

„De ce folosesc FAB-1500? Pentru că prejudiciul făcut de acesta este foarte grav. Dacă supraviețuiești, ești garantat să ai o contuzie.”

„Pune foarte multă presiune asupra moralului soldaților. Nu toți băieții noștri pot rezista. Deși sunt mai mult sau mai puțin obișnuiți cu FAB-500 până acum, dar FAB-1500 este un iad.”

Utilizarea bombelor FAB a devenit un element critic în ofensiva rusă din regiunea Donețk, în special în distrugerea la sol a apărării ucrainene din Avdiivka și din jurul lui, care a căzut în februarie.

„În ajunul și în timpul bătăliei de la Avdiivka, sute de bombe aeriene au fost lansate în câteva zile. Au fost folosite 250 dintre ele în direcția Avdiivka în doar 48 de ore.”a declarat pentru CNN Yuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

FAB-1500 este cel mai puternic dintr-o familie de „bombe proaste” din epoca sovietică, care se transformă acum într-o fabrică de lângă Moscova într-o versiune ieftină, dar puternică a unei rachete.