ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) solicită Ministerului Apărării Naționale (MApN), dar și autorităților locale, județene și naționale, să intervină pentru sancționarea celor vinovați și intrarea în normalitate în cazul cimitirului international al eroilor de la Valea Uzului. Ne adresăm, în primul rând, Ministerului Apărării Naționale care are datoria de a veghea la cinstirea ostașilor români căzuți pe câmpurile de bătaie de-a lungul vremii și de a nu permite ca memoria lor să fie întinată, se spune în comunicat.


Conducerea Forumului menționează, într-un comunicat postat pe Facebook, că lucrările „au fost întrerupte de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, din aceleași considerente de intoleranță față de eroii nemaghiari, din peste 10 țări europene, ale căror rămășițe pământești sunt îngropate în acest loc”.  „Pe un drum deja de mult călcat, într-un șir dSfântu Gheorghe, 19 mai 2019e manifestări previzibil și crescent orchestrate, o mână de extremiști maghiari au punctat din nou la capitolul atitudine antiromânească ostentativ afișată. Noul act antiromânesc a avut loc în centrul României, în Valea Uzului, în estul județului Bacău, în cimitirul militarilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial. Un cimitir internațional, multietnic”, se spune în comunicat.


Semnatarii acestui apel spun că  „dorind să-și manifeste opoziția față de amenajările ce s-au făcut acolo pentru a omagia pe eroii militari români, indivizi (care au fost identificați ulterior de către Poliție) au îmbrăcat crucile românești în saci negri din plastic – genul celor care se folosesc pentru depozitarea gunoiului; la fel au procedat și cu monumentul din cimitir”.

 „Evident că este vorba de o acțiune dușmănoasă nouă, confirmată și prin lovirea și hărțuirea verbală a doi militanți pentru drepturile românilor din zonele unde suntem numeric minoritari: George Simion și Cosmin Iosub, în data de 17 mai a.c., cu care ne solidarizăm. Protestăm pe această cale împotriva unor asemenea manifestări și ne exprimăm încrederea că justiția va sancționa pe cei vinovați de asemenea fapte de profanare, de huliganism, de violență”, susține conducerea Forumului.

În același timp Forumul atrage atenția că „această acțiune nu este una izolată, întâmplătoare”. „După evenimentele din Decembrie 1989, s-a creat o adevărată tradiție să avem în țara noastră acțiuni de acest gen. Formațiunile politice și civice maghiare, organizațiile de toate felurile ale acestei minorități naționale au fost, și sunt uneori, stindardul unor acțiuni ce încalcă flagrant prevederile legislației românești și a celei europeane. Împotriva unor asemenea fapte, atitudini și stări de lucru, FCRCHM și-a exprimat și își exprimă vehement opoziția, cerând sancționarea drastică a lor, de către instituțiile abilitate ale statului român, și condamnarea fermă de către opinia publică, instituțiile de cultură, liderii de opinie și mass- media”.