ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:35 Klaus Iohannis a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, cu delegația social-democraților,  din care au făcut parte  Ioan Muntean și Marin Iancu, doi foști deținuți politici de la Aiud, că „încercarea PSD de a se legitima de acești deținuți politici pentru a-și justifica asaltul împotriva justiției e o încercare jalnică”.

„Am avut o discuție pe Justiție, pe modificările legilor Justiției, despre abordarea generală, cred că nu este o surpriză dacă spun că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite. După părerea mea, Justiția a ajuns cum a ajuns din cauza PSD. PSD dă un asalt constant la Justiție, este vinovat că se discută foarte mult în termeni de îngrijorare și preocupare, românii sunt îngrijorați, se tem că PSD va subjuga politic Justiția. PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine”
Încercarea PSD de a se legitima de acești deținuți politici pentru a-și justifica asaltul împotriva justiției e o încercare jalnică”

ACTUALIZARE 13:14 Fostul deținut Ioan Muntean  declarat, după întâlnirea cu președintele Iohannis, că i-a cerut acestuia să-l revoce pe Augustin Lazăr. Iar șeful statului i-a răspuns că „o să vadă”, anunță Mediafax.

Delegația PSD care a avut consultări cu șeful statului a fost compusă din foștii deținuți politic Ioan Muntean și Marin Iancu, și deputatul PSD Eugen Nicolicea. „Dânșii au fost deținuți politici și au fost în închisoarea de la Aiud. În plus, domnul Iancu e și revoluționar. A fost pe baricade la Universitate și o fiică a sa a fost împușcată mortal la Sala Dalles. (...)
 
De asemenea întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, dânșii au vrut să sugereze una sau două întrebări și anume dacă la 30 de ani de la Revoluție persoanele care au sprijinit torționarii pot să ocupe acea funcție de procuror general", a declarat Eugen Nicolicea, după consultări.

Ioan Muntean, fost deținut închis în Penitenciarul Aiud în regimul comunist, cel care l-a acuzat recent pe procurorul general Augustin Lazăr că i-a amânat de două ori eliberarea condiționată și că l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie, a anunțat vineri că i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de procuror general pe Augustin Lazăr, iar acesta i-a replicat că va vedea.

"În 1980 am fost condamnat de Tribunalul Timișoara la 8 ani temniță grea. Am fost depus la Aiud. Acolo comandantul penitenciarului m-au băgat regim restrictiv. Din acest pluton făcea partea și Augustin Lazăr, actualul procuror șef al Ro. El m-a amânat de două ori și o dată a ieșit la raport să declare că sunt vinovat.(...) Domnul Vaida să îmi dea 10 zile de izolare. Am cerut domnului președinte să semneze decretul ca să îl revoce din funcție și mi-a spus că o să vadă", a declarat, la Palatul Cotroceni, Ioan Muntean.

Generalul în rezervă Marin Iancu l-a acuzat pe Augustin Lazăr că este lipsit de „cultul umanității”.

„Am fost deținut politic, inițial 10 ani mi-au dat. Mi-au dat 2 la recurs și am rămas la 8 ani. Trebuia să execut la capăt. Mi-au dat 5 ani, am executat 5 ani trei luni și 18 zile. Cu 12 zile înainte mi-au dat drumul, au zis condiționat.

Am fost amânat de patru ori, nejustificat. Am participat acolo la activitățile culturale, dar mi-au scris acolo timp insuficient pentru reeducare.

În legătură cu Lazăr, nu știam cine e și nici nu am fost curios să aflu. Când am văzut că au prezentat lista cu foștii deținuți politici, m-au sunat colegii și mi-au spus te-am văzut pe listă. Atunci m-am uitat pe documente. Mă interesa doar să fiu liber, numai că acest om lipsit de cultul umanității, neavând posibilitatea să stau de vorbă, că aveam copii, nevastă, acest om a tras acolo și am făcut încă 4 ani de zile lipsit de libertate.

Iar pe 11 septembrie, împreună cu încă 6 deținuți politici am făcut la Viena conferința pentru cooperare și securitate și am reușit să trimit într-adevăr prin Ambasada americană, atunci am trimis la corpul diplomatic de la Viena, Securitatea a luat foc și cinci dintre noi au fost trimiși în America. Aici am rămas doar noi, eu și Radu Filipescu", a declarat, la Palatul Cotroceni, Marin Iancu.
 
Știrea inițială
 
Ioan Muntean și Marin Iancu sunt cei doi deținuți politici care vor face parte din delegația PSD la consultările de vineri cu președintele Iohannis pe tema Referendumului. Cei doi au fost închiși în perioada comunistă în penitenciarul de la AIUD și vor sta față în față cu președintele Klaus Iohannis, în contextul scandalului privind trecutul fostului procuror general Augustin Lazăr.

Delegația PSD la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, programate vineri, de la ora 11:00, este formată din vicepreședintele Camerei Deputaților Eugen Nicolicea și din doi foști deținuți politici care au fost închiși la Penitenciarul Aiud,  scrie news.ro.
 
„Revenim cu detalii privind așa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situația din justiție și vă reamintim, de asemenea, delegația Partidului Social Democrat: Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreședinte al Camerei Deputaților, Domnul Marin Iancu – Fost deținut politic, Domnul Ioan Muntean – Fost deținut politic", anunță PSD.

Conform PSD, Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni și, deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.

"Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat. După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă", spun socil-democrații.

Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani, iar Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea, susține PSD.

"După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare", afirmă PSD.

"Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr”, conchid social-democrații.