Senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a afirmat  că medicii nu mai au curaj să prescrie medicamente pentru pacienți din cauza faptului că au fost „puși la zid de foarte multe ori”. Bodog susține că medicii  se tem să scrie rețete cu medicamente de sute de mii de euro, în condițiile în care nu au nicio garanție că ceea ce prescriu, conform protocolului, nu va fi la un moment dat anchetat.

„Esența faptului că protocoalele nu sunt folosite la capacitatea lor (...) stă în faptul că au existat atâtea experiențe neplăcute, am lovit foarte mult în medici. (...) Vedeți absolut toate bilanțurile astea ale instituțiilor cu trei litere. Doamna Kovesi a spus că cea mai mare corupție în România e la medici. Vi se pare normal? (...) Cum ne așteptăm ca medicii să aibă curaj să prescrie medicamente de sute de mii de euro, în condițiile în care nu au nicio garanție că ceea ce prescriu, conform protocolului, nu va fi la un moment dat anchetat", a declarat Bodog, la masa rotundă "Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, în prezent și în perspectivă". 

Potrivit lui Bodog, în niciun stat european medicii nu au fost puși la zid atât de mult ca în România. „Nu vreau să spun că e vina DNA sau că e vina unei persoane din DNA că nu se prescriu medicamente, însă faptul că s-a dat atât de mult în medici, faptul că (...) această categorie profesională a fost pusă la zid de foarte multe ori (...) este un lucru care nu s-a întâmplat în niciun stat european", a spus Bodog, citat de Agerpres. El a precizat că protocoalele pentru prescrierea de medicamente au fost făcute de specialiști. „A fost un proces cu 70 de oncologi, care au fost achitați, poate au prins mai mult curaj acum. Însă protocoalele sunt destul de clare, ele au fost făcute de specialiști. Nu sunt făcute de funcționari din Ministerul Sănătății, n-au fost făcute nici de mine, nu sunt făcute nici de doamna Pintea, sunt făcute de specialiști care sunt oncologi. (...) Dacă vrem să aducem medicamente noi în România, atunci trebuie să vedem cum sunt folosite aceste medicamente și în Uniunea Europeană și să ne asumăm aceste reguli de prescriere", a menționat Bodog. La rândul său, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a spus că lucrurile trebuie grăbite la MS. "Nu e bine ca pacienților să le vindem iluzii. (...) Nici în ziua de astăzi nu au acces la unele tratamente care au fost publicate încă din luna martie. Nu acuzăm pe nimeni, decât cerem, în mod imperativ, să armonizăm cumva aceste decizii la nivel de Ministerul Sănătății pentru ca pacientul, într-adevăr, să aibă acces la aceste terapii care îi pot salva viața. (...) Un pic trebuie grăbite lucrurile, deoarece această latență face victime în continuare", a arătat Irimia. Totodată, Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că medicii pot să prescrie medicamente. "În spiritul debirocratizării, Ministerul Sănătății a desființat acele comisii de la nivelul caselor de asigurări, deci medicii pot prescrie aceste medicamente. Dacă refuză să le scrie și nu vor să-și asume, e alt aspect. Dar a arunca în curtea ministerului faptul că, din cauza lipsei protocoalelor, se întârzie prescrierea nu e tocmai (...) în regulă", a precizat el.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews