ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și un lider PSD au lansat în spațiul public tema realizării unui referendum pentru monarhie. În schimb, premierul Mihai Tudose  nu susțineo astfel de inițiativă, „pentru că nu este monarhist”.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explică într-un comentariu pentru Q Magazine de ce nu este posibilă revenirea la monarhie, făcând referire la Constituția României. Conform acestuia, la 8 decembrie 1991, Adunarea Constituantă a adoptat actuala Constituție republicană a României, în proporție de peste 80 %. Pentru o modificare a acesteia, trebuie organizată o altă Adunare Constituantă, în care poporul să-și dea avizul.
 
„Ar fi bine ca cei care susțin că un referendum pentru monarhie este posibil să citească Constituția! Articolul 152, Alineat 1 din Constituție spune că forma republicană de guvernământ nu poate face obiectul unei revizuiri. Aceste discuții se bazează pe neștiință și oportunism politic”, afirmă Augustin Zegrean pentru Q Magazine.