ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți dintre bărbații implicați în asasinarea președintelui haitian au lucrat anterior ca informatori ai forțelor de ordine americane, potrivit unor persoane informate în acest sens, în timp ce anchetatorii americani se confruntă cu un număr tot mai mare de legături din Florida cu presupusa echipă de asasini, conform CNN.

Haiti nu a vaccinat încă nicio persoană.

Președintele haitian Jovenel Moise a fost ucis miercurea trecută într-o operațiune în care, potrivit autorităților haitiene, au fost implicate cel puțin 28 de persoane, multe dintre ele mercenari columbieni angajați prin intermediul unei companii de securitate cu sediul în Florida.

Cel puțin unul dintre bărbații arestați de autoritățile haitiene în legătură cu asasinatul a lucrat anterior ca informator pentru Administrația americană pentru combaterea drogurilor, a declarat DEA într-o declarație ca răspuns la CNN.

"În anumite momente, unul dintre suspecții în cazul asasinării președintelui haitian Jovenel Moise a fost o sursă confidențială pentru DEA", a precizat DEA într-o declarație.

MAE a declarat că are cunoștință de informații potrivit cărora unii asasini au strigat "DEA" în momentul atacului. DEA a precizat în declarația sa că niciunul dintre atacatori nu a operat în numele agenției.

Alți suspecți aveau, de asemenea, legături cu SUA, inclusiv faptul că au lucrat ca informatori pentru FBI, au declarat persoanele informate în acest sens. FBI a declarat, ca răspuns la reportajul CNN, că nu comentează despre informatori, cu excepția faptului că folosește "surse legale pentru a colecta informații" în cadrul investigațiilor sale.

Luni, autoritățile au anunțat arestarea unui suspect despre care spun că a orchestrat asasinatul. Christian Emmanuel Sanon, de origine haitiană, în vârstă de 63 de ani, a intrat în țară cu un avion privat în luna iunie, conform declarației șefului poliției, Leon Charles, în cadrul unei conferințe de presă.  

Autoritățile haitiene spun că Sanon a angajat compania CTU Security, cu sediul în Florida, care ar fi recrutat inițial oameni pentru a asigura securitatea lui Sanon, deși misiunea lor pare să se fi schimbat ulterior.

"El a venit în Haiti însoțit de câteva persoane la începutul lunii iunie, acești oameni trebuiau să îi asigure securitatea și afacerile", a declarat Charles la conferința de presă. "El a venit cu intenția de a prelua funcția de președinte al Republicii".

Doi suspecți columbieni care au fost uciși în Haiti de către poliție aveau, de asemenea, legături cu CTU Security, care este deținută de un cetățean venezuelean, a declarat luni poliția columbiană. Aceștia au solicitat asistență din partea biroului Interpol din SUA pentru a investiga datele companiei.

Nu este clar dacă bărbații care au lucrat ca informatori ai forțelor de ordine americane au participat în mod conștient la complotul de asasinat sau dacă erau conștienți de misiune, au declarat persoanele informate în acest sens.