ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a decis, marți, ca drepturile acordate persoanelor care au ocupat funcția de președinte al republicii să fie retrase în cazul în care se dovedește că aceștia au lucrat pentru sau au colaborat cu Securitatea, informează Știri pe Surse. Același tratament se va aplica președinților care au fost demiși prin referendum sau au săvârșit infracțiuni pentru care au fost condamnați definitiv. Modificarea legislativă a fost adoptată cu 264 voturi pentru, 3 contra și 11 abțineri. Camera Deputaților este for decizional.

Concret, a fost adoptat proiectul de lege de modificare a alin.b (3) al art.1 din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut funcția de președinte al republicii, în sensul includerii, între cauzele care determină retragerea drepturilor foștilor șefi de stat, a celei vizând existența dovezii privind calitatea de lucrător sau colaborator al Securității.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat. Nu se precizează despre care Securitate e vorba, cea pe „stil vechi” sau și cea pe „stil nou”.

Conform legii 406/2001, persoanele care au ocupat funcția de președinte al republicii beneficiază pe durata vieții de următoarele beneficii (plătite din bani publici, n.r.): 

a) folosință gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar;

b) o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu; 

c) pază și protecție, precum și folosință gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), potrivit reglementărilor în vigoare.
 
După 1989, România a avut următorii președinți: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Werner Iohannis.