ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima perioadă, în spațiul public a apărut informația că fostul Arhiepiscop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice, ar fi a colaborat cu poliția politică a regimului comunist. Arhiepiscopia Romano-Catolică București vine cu clarificări, transmise ActiveNews și presei române.

„Arhiepiscopia Romano-Catolică București dorește să dezmintă informațiile apărute în articolele publicate în mass-media, în perioada 10-11 mai 2021, potrivit cărora în dosarul nr. 6018/2/2020, prin sentința civilă nr. 740 din data de 10 mai 2021, un complet al Curții de Apel București, Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal ar fi constatat faptul că Monseniorul Ioan Robu, fostul Arhiepiscop Mitropolit de București, a avut calitate de lucrător al Securității.

În primul rând, persoana judecată în dosarul nr. 6018/2/2020 NU este Monseniorul Ioan Robu. Este o confuzie regretabilă, fiind vorba de două persoane distincte, chiar dacă poartă același nume.

În al doilea rând, Arhiepiscopia Romano-Catolică București a mai emis anterior o declarație de presă pe această temă, precizând că în raport cu Securitatea Statului, Monseniorul Ioan Robu nu a fost nici colaborator, nici informator, dar foarte probabil a fost urmărit informativ și operativ, datorită funcției pe care o avea în Biserica Catolică.

Monseniorul Ioan Robu a fost parte într-o serie de dosare prin care a contestat orice documente care ar fi atestat calitatea de colaborator sau lucrător al securității. Astfel, prin următoarele hotărâri judecătorești:

  1. decizia nr. 948/17.03.2017 a Curții de Apel București în dosarul 8354/2/2016,
  2. decizia nr. 4259/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul 8354/2/2016 și
  • decizia 1562/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul 2866/1/2019

se constată în mod definitiv și irevocabil că Monseniorul Ioan Robu nu a fost colaborator/lucrător al securității, după cum a atestat și CNSAS prin adeverința nr. 1663/14.06.2016.

Monseniorul Ioan Robu nu doar că nu a fost aservit Securității Statului, ci a înfruntat Securitatea, luptând pentru drepturile religioase ale cetățenilor catolici, pentru asigurarea unei bune desfășurări a activității Bisericii Catolice în România și pentru păstrarea identității catolice în țara noastră în acele vremuri grele.

Având în vedere toate aceste informații, Arhiepiscopia Romano-Catolică București solicită publicarea dreptului la replică și actualizarea articolelor în care s-au folosit informații inexacte, prin care s-a adus un prejudiciu de imagine Monseniorului Ioan Robu, astfel încât cititorii să aibă acces la informații corecte și obiective”, a transmis Pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al ARCB, citat de EVZ.