ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul consilier al lui Trump de la Casa Albă, Steve Bannon, a fost condamnat vineri la patru luni de închisoare pentru că a sfidat o citație din cadrul anchetei Congresului privind revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, potrivit CNBC.
 
De asemenea, un judecător districtual din SUA l-a amendat pe Bannon cu 6.500 de dolari, dar el a decis că Bannon nu va trebui să execute sentința până când nu va fi chemat la apel.

Atât pedeapsa cu închisoarea, cât și amenda s-au situat sub pedepsele recomandate de procurorii federali.

Procedura îl face pe Bannon una dintre cele mai importante personalități care au fost condamnate la închisoare pentru acuzații legate de insurecție.

Procurorii doreau ca instanța să îl condamne pe Bannon la șase luni de închisoare - limita superioară a intervalului de pedeapsă prevăzut în ghidul federal de condamnare - și la o amendă maximă de 200.000 de dolari.

Figură a presei de dreapta și fost aliat apropiat al fostului președinte Donald Trump, Bannon „a acționat în mod constant cu rea credință" în timp ce încerca să împiedice ancheta comisiei speciale a Camerei Reprezentanților, au susținut procurorii.

Avocații săi au susținut  că instanța ar trebui să amâne orice sentință impusă până când o curte de apel ar putea audia cazul.

Dar Nichols a decis în timpul audierii pentru pronunțarea sentinței că statutul penal îi cere să îl condamne pe Bannon la cel puțin o lună de închisoare.

Judecătorul a fost, de asemenea, de acord cu procurorii că Bannon „nu și-a exprimat remușcările și a atacat comitetul  la fiecare pas".

Bannon a refuzat să vorbească în nume propriu atunci când i s-a dat ocazia, spunându-i judecătorului că o vor face avocații săi.

Sentința lui Bannon a fost pronunțată la un an de când Camera a votat pentru a-l acuza de sfidarea Congresului. Practic, ar fi refuzat să se conformeze unei citații a unui comitet restrâns al Camerei pentru documente și mărturii. Bannon a fost pus sub acuzare în noiembrie pentru două capete de acuzare și condamnat în urma unui proces federal în iulie.

Avocatul lui Bannon a susținut că citația ar încălca privilegiul executiv al lui Trump, puterea prezidențială de a nu face publice anumite informații.

Dar Bannon a schimbat cursul cu câteva zile înainte de proces, spunând că este dispus să depună mărturie deoarece Trump a fost de acord să renunțe la cererea sa de privilegiu executiv.

Procurorii au numit acest lucru o manevră. Într-un dosar depus luni la tribunal, aceștia au scris că, după ce manevra lui Bannon nu a reușit să întârzie procesul, „nu a mai făcut nicio încercare de a se conforma citației - continuând până în prezent".

Avocații lui Bannon au argumentat în parte că Bannon ar trebui să primească o sentință ușoară, deoarece acesta nu a făcut decât să urmeze sfatul avocatului său atunci când nu a urmat citația comitetului.

„Cei care au invadat Capitoliul pe 6 ianuarie nu au atacat doar o clădire - au atacat statul de drept pe care a fost construită această țară și prin care ea rezistă. Prin ignorarea citației și a autorității Comisiei speciale, pârâtul a exacerbat acest atac", se arată în memoriul lor.