ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Editura NICULESCU vă invită luni, 30 octombrie, la ora 17:00 la evenimentul de lansare al cărții "Diplomație și invidie”, scrisă de către domnul Emil Ghițulescu, fost ambasador al României în Pakistan, Afganistan, Sudan, Venezuela și Vietnam, alături de invitații: 
 
- Sorin Roșca Stănescu – Ziarist și scriitor

- Viorel Isticioaia-Budura – Ambasador și scriitor

- Corneliu Vlad – Ziarist și scriitor

- Ioan Voicu – Ambasador și jurist

- Radu Voinescu – Președintele filialei București de critică, eseistică și istorie literară a Uniunii Scriitorilor din România. 

- Prof. univ. dr. ing. Cristian Niculescu, editor și moderator

Evenimentul este liber și va avea loc la Librăria Luceafărul (Blv. Unirii, nr. 10, bloc 7B).
 
La final, vă așteaptă cărțile cu autograful autorului.
 
 
 
Diplomație fără invidie și invidie fără diplomație,
 
comentariu de Sorin Roșca Stănescu


Este jocul de cuvinte la care m-a provocat titlul ultimului volum dăruit opiniei publice de Excelența Sa, ambasadorul Emil Ghițulescu. Nu intră în obligațiile unui expert în politica externă, fie el și diplomat plasat în cele mai controversate zone ale globului, să-și prezinte într-o carte bogata sa experiență. Dar Emil, cum îi spunem noi, cei care-l cunoaștem de câteva zeci de ani, a făcut acest efort. Pentru că nu este doar diplomat. Este în primul rând un om de cultură și un scriitor.

În mod sugestiv, în ultimul capitol, intitulat „Fotografii”, Emil Ghițulescu începe prin a publica două imagini. Una alături de Regele Mihai, iar cea de-a doua alături de suveranul Albert al II-lea, Prinț de Monaco. Ceea ce sugerează nu numai încrederea pe care el o are, ca și mine de altfel, în instituția monarhică, ci și recunoștința pe care trebuie să i-o purtăm Regelui Mihai pentru uriașul efort pe care l-a făcut în scopul integrării României în NATO și în Uniunea Europeană.
 

 
Dacă ar fi să rămân doar la imaginile postate de Emil Ghițulescu, tot este ca și când aș fi citit pe nerăsuflate cartea sa. Acest diplomat a fost plasat de-a lungul anilor în cele mai periculoase zone de conflict din lume.
 
Cei care l-au trimis au intuit în mod corect capacitatea sa extraordinară de a reprezenta în orice fel de condiții cu cinste interesele României.
 
Veți afla lucruri la care nici nu v-ați gândit despre statele în care s-au desfășurat cele mai crunte războaie din acest secol. Afganistanul este doar un exemplu. Unul singur din multe altele. Dar nu vreau să intru în detalii. Intenționez doar să vă provoc. La lectura acestei excepționale lucrări despre adevărata diplomație. În care nu încape invidia. Ci onoarea. Și recunoștința noastră.