ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul fugar Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, condamnat în Republica Moldova în 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani (decizie nedefinitivă), dat în căutare internațională, a fost surprins duminică plimbându-se print-un mall din Netanya, Israel. Șor a fost filmat de un cetățean moldovean stabilit în Israel, iar imaginile au fost publicate pe Facebook, a relatat Evenimentul Zilei. VIDEO: 


Se pare, însă, că sentința de condamnare la închisoare a lui Șor nu este încă una definitivă, dosarul aflându-se în prezent la Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, deputatului Șor i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

Suspectat de amestec în schema de devalizare a băncilor moldovenești

Fost primar al Orheiului, actualmente deputat în Parlamentul de la Chișinău, Ilan Șor a reușit să părăsească Republica Moldova, în ciuda procesului aflat pe rol, în care este acuzat de escrocherie și spălare de bani. Deputatului i-a fost ridicată imunitatea parlamentară pe 15 august 2019. Procedura a avut loc, însă, în lipsa acestuia. Ultima dată, Șor a fost văzut în public pe data de 12 iunie 2019, la o conferință de presă, organizată cu doua zile înainte ca Partidul Democrat să cedeze puterea.

Șor a fost condamnat, în 2017, la 7 ani și jumătate de închisoare de prima instanță, fiind învinuit că ar fi obținut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, bani pe care i-ar fi spălat apoi prin firme off-shore. Șor s-a declarat, însă, nevinovat, iar judecătoria Buiucani a decis ca fostul primar să rămână în libertate până când se va pronunța instanța de apel. O neglijență fatală, care i-a permis inculpatului să părăsească republica, fugind de o eventuală pedeapsă cu închisoarea. Având în vedere că se distrează prin mall-uri în poate cea mai vaccinistă țară din lume, nu putem spera decât că serul experimental Covid va da sentința definitivă chiar mai repede decât justiția moldavă.

Ilan Șor este suspectat și de amestec în schema de devalizare a băncilor moldovenești (celebrul „furt al miliardului”, rămas nepedepsit de aproximativ un deceniu).