ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ilie Ilașcu, cunoscut și ca eroul de peste Prut, revine pe scena politică zbuciumată de la Chișinău.
 
Fostul deținut politic al regimului separatist de la Tiraspol, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova și senator în Parlamentul României, Ilie Ilașcu a devenit lder al unei noi formațiuni înființate la Chișinău, informează UNIMEDIA. 


La congresul Partidului Dreapta, desfășurat duminică, al cărui Ana Guțu, fosta șefă a delegației Republicii Moldova la APCE a fost aleasă președinte, iar Ilie Ilașcu a fost ales vicepreședinte al formațiunii.
 
Pe lângă Ilașcu în funcția de vicepreședinte au mai fost aleși, fostul viceministru al Mediului Dorin Dușciac, Ion Ursu, Iulian Gramațki, Anatol Arhire și Maxim Guțu.
 
Ilie Ilașcu, unul din fondatorii Mișcării de eliberare națională din Basarabia, a fost arestat în 1992 la Tiraspol — alături de alți patrioți români ca Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Leșco—, și condamnat la moarte de o instanță neconstituțională.
 
El a fost eliberat după nouă ani de temniță, în urma presiunilor din partea comunității internaționale. Deși era deținut, el a fost ales deputat în parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi — 1994-1998 și 1998-2000. Din anul 2000 și până în 2008 a fost senator în parlamentul României în partidul România Mare condus de Corneliu Vadim Tudor.