ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A stat 15 ani în închisorile comuniste dar privește cu seninătate trecutul. La cei 88 de ani pe care îi împlinește sâmbătă profesorul Radu Ciuceanu, istoric și director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, vorbește, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre trecut, prezent și viitor, despre România de azi și cea de peste 10 ani. 

Profesorul Radu Ciuceanu prezintă o perspectivă asupra României de azi, vorbind despre ce pot învăța tinerii din experiența și suferința predecesorilor.

Fost deținut politic în perioada comunistă, profesorul Radu Ciuceanu se află la vârsta senectuții, într-un moment al vieții în care poate privi cu seninătate în urmă, dincolo de clipele de suferință și de drama închisorii în care a stat 15 ani pentru opoziția și rezistența față de instalarea regimului comunist în România. 

Activitatea lui Radu Ciuceanu în INST nu vizează trecutul, ci prezentul, întrucât, după cuvintele acestuia, „suntem șoimii unui institut de monitorizare a istoriei prezente.”

În interviul acordat MEDIAFAX, Radu Ciuceanu a evocat și ziua eliberării sale din închisoare, acesta fiind încarcerat în cele mai punitive carcere ale acelor timpuri: Craiova, Pitești, Jilava, Gherla și altele, exprimând că a avut puterea să reziste compromisurilor, fiind eliberat la termen: „Eu nu am fost eliberat din milă, ci am ieșit la zi. 15 ani bătuți pe muchie în temniță, apoi doi ani de zile, nu am putut munci. Cu alte cuvinte, nu am avut dreptul să trăiesc.”

Ieșind din detenție și intrând într-o altă carceră, regimul comunist de după anul 1963, Radu Ciuceanu a fost emoționat de căldura și apropierea oamenilor, solidari și frați de suferință: „Zeci de oameni, aflând că sunt fost deținut politic, au venit să mă întrebe de frați, de surori, de părinți, de copii. Unul dintre ei m-a întrebat dacă merg ca un învins. I-am răspuns că da, apoi mi-a spus să mă uit la ce e în spatele meu. După mine era un convoi întreg.”

Pe de altă parte, istoricul și-a exprimat și părerea despre procesele tardive ale torționarilor, declarând că „sunt necesare”, arătând, totodată, și ce efect au acestea asupra poporului român.

Mai mult, Ciuceanu a vorbit și despre părerea pe care o are despre România de astăzi și diferențele dintre tineretul generației actuale și tinerimea din generația sa, punctând că: „Orice vârstă își are capacitatea de seducție.” Acesta le-a recomandat tinerilor de acum să nu refuze dialogul și sfaturile celor în etate: „să se polarizeze. Să încerce să capete cât de cât un strat, pe lângă cineva, cu ceva.”

Nu în ultimul rând, Radu Ciuceanu și-a îndreptat gândurile și către țară și către români: „Țării mele, pentru care au murit atâția, îi doresc oameni curați, oameni care au caracter. Asta e ceea ce doresc eu țării: oameni care să știe că sunt responsabili. O dată în fața familiilor și o dată în fața celor care au datoria, dreptul și demnitatea de a cere celorlalți ce au făcut.”, a declarat istoricul.

Interviul integral poate fi citit AICI.