ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proteste au avut loc în Japonia și Irak, în timp ce restul lumii se pregătește pentru "ziua jihadului" în urma apelului fostului lider Hamas Khaled Meshaal către musulmani de a "ieși în stradă", relatează Daily Mail.

„[Trebuie] să ne îndreptăm vineri spre piețele și străzile lumii arabe și islamice”, a declarat Meshaal, care în prezent conduce biroul Hamas din diaspora. 

Fostul lider Hamas, care se află în Qatar, a declarat că guvernele și popoarele Iordaniei, Siriei, Libanului și Egiptului au o datorie mai mare de a-i sprijini pe palestinieni.

Vineri, fotografii și videoclipuri postate pe X au arătat mii de irakieni care au inundat Piața Tahir din Bagdad în semn de susținere a Hamas. Au fost văzute steaguri palestiniene uriașe așezate pe jos alături de steagul Irakului.

În New York, unde locuiesc aproximativ 1,6 milioane de evrei, primarul Eric Adams a anunțat că va fi intensificată securitatea. Asta în ciuda faptului că guvernatorul New Yorkului, Kathy Hochul, a declarat că serviciile de informații nu au arătat nicio amenințare specifică de violență.  

Joi, Departamentul de Poliție din Los Angeles a declarat într-un comunicat că a desfășurat forțe suplimentare în jurul siturilor culturale evreiești în urma afirmațiilor lui Meshaal. 

Între timp, la Londra, școlile evreiești au anunțat că se vor închide vineri ca urmare a amenințărilor.

În Germania, șeful Fundației Amadeu Antonio, care luptă împotriva extremismului de dreapta, a declarat pentru DailyMail.com: "Ne cam așteptăm la ce e mai rău, mai ales după ce Hamas a publicat mesaje și a cerut atacuri împotriva evreilor și a instituțiilor evreiești pentru astăzi".

„Triburi ale Iordaniei, fii ai Iordaniei, frați și surori ai Iordaniei... Acesta este un moment al adevărului și frontierele sunt aproape de voi, cu toții vă cunoașteți responsabilitatea”, a spus Meshaal într-o declarație înregistrată. ”Pentru toți savanții care predau jihadul... pentru toți cei care predau și învață, acesta este un moment de aplicare (a teoriilor)”.

Iordania și Libanul găzduiesc cel mai mare număr de refugiați palestinieni.

Apelul lui Meshaal la o revoltă de vineri 13 a fost reiterat chiar de către Hamas, potrivit Institutului de Cercetare Media pentru Orientul Mijlociu (MEMRI), condus de israelieni și cu sediul la Washington DC.

MEMRI a declarat că Hamas și-a îndemnat susținătorii din Gaza, Cisiordania și Israel să se ridice în ceea ce a numit "potopul Al-Aqsa" - reluând ceea ce creierul palestinian secret Mohammed Deif numește atacul pe care l-a lansat sâmbătă împotriva Israelului.