ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte  Traian Băsescu a afirmat marți seara, într-o intervenție televizată la B1, că Angela Merkel pune presiune pe România pentru recunoașterea independenței provinciei Kosovo. Băsescu spune că România, care ca alte patru state din UE, nu a recunoscut până acum independența fostei provincii sârbe nu o poate face pentru că atunci ar trebui să recunoască și indepedența Transnistriei.

„România nu-și poate permite să recunoască Kosovo, indiferent ce promisiuni a făcut Germania către conducătorii kosovari. Ar da o lovitură cumplită pentru Moldova, pentru că situația din Transnistria este similară celei din Kosovo - modificare de frontiere prin forța armelor. Dacă România recunoaște Kosovo, trebuie să recunoască și Transnistria și Crimeea. Să se ducă el ( nota.red - ministrul de externe german) să le recunoască”, a spus Băsescu, citat de deschide.md.

Întrebat care ar fi motivele pentru care Germania este atât de preocupată de Kosovo și recunoașterea acestuia ca stat, fostul președinte a spus:

„Probabil din aceleași motive pentru care Germania finanțează consistent fundații în R.Moldova, care să vorbească de statalitate și moldovenism ca și concept. Germania își depășește limitele pe care poate să joace în politica externă și face rău”.

„Eu nu vorbesc din auzite. Știu toate drumurile din R. Moldova. Încă mai vrea cineva să mențină rămășițe ale Pactului Ribbentrop - Molotov, prin ONG-uri moldovenești susținute financiar de Germania”, a adăugat fostul președinte al României.

În urmă cu două luni, șeful diplomației germane daclara că Berlinul va ajuta Kosovo să obțină recunoașterea independenței și din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independență autoproclamată de kosovari în anul 2008. De asemenea, ministrul german reafirma că aderarea Serbiei la UE este condiționată de recunoașterea independenței fostei provincii sârbe.

Reamintim că la finele anului trecut ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, declara că poziția României cu privire la Kosovo este neschimbată, fiind valabilă și pentru Catalonia și Kurdistan. „Considerăm că este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei țări fără negocieri cu guvernul și cu statul care este practic singura organizare care reprezintă structurarea unei țări”, declara Meleșcanu explicând poziția statului român de a nu recunoaște independența Kosovo.

Fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat independența în februarie 2008.  Noul stat Kosovo a fost recunoscut de 115 țări, dintre care 23 sunt membre ale UE. Cele cinci țări UE care încă nu recunosc independența kosovarilor sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia și România.