ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că noile restricții trebuiau stabilite de Parlament, prin lege, nicidecum de către Guvern, relatează Bugetul.ro

„E prea târziu să mai vorbim despre legi, la noi situația e disperată, e vorba de viață și de moarte. Sigur că trebuia făcut prin lege, toate măsurile acestea trebuiau luate prin lege pentru că este vorba de limitarea unor drepturi fundamentale, iar Constituția României, dar nu numai, și tratatele internaționale pretind ca aceste drepturi să fie limitate numai prin lege. Într-un stat de drept cum se pretinde România, orice drept poate fi limitat, dar numai prin lege. Eu invoc dreptul meu la viață, altul dreptul său la liberă deplasare. Care are dreptate? Care trebuie ocrotit primul: dreptul la viață sau dreptul lui la liberă plimbare sau la distracție? De asta trebuie să se facă prin lege, dar e târziu să se facă lege. Dacă măsura a fost luată și e necesară, cred că ar trebui să se ia. Dreptul la viață e înaintea tuturor e primul trecut în toate constituțiile lumii”
 

„Ca toate problemele, la noi nu s-a luat nici aceasta în serios. Amintiți-vă de primele zile când spuneau doctorii că tratează virusul cu ciorbă și când președintele țării a ieșit la sfârșitul primăverii și a spus ”gata, am învins virusul” și așa mai departe. Păi, în ce să mai creadă oamenii?

Măcar acum ar putea să se așeze la masă să se facă lege. Se putea face legea. De luni de zile spun: trebuie făcut prin lege! Nu s-a făcut, au zis ”las’ că merge și așa”. Nu merge, că Guvernul de acum nu mai poate să facă proiecte de lege. Toată lumea le plânge de milă că nu pot face Ordonanțe. Nu acolo e baiul mare, baiul mare e că nu mai poate să facă nici proiecte de lege.

Deci parlamentarii ar trebui ei să propună o lege acum pentru a rezolva aceste probleme. Mereu problema e la Parlament. Ei sunt aleșii poporului, ei au cea mai mare responsabilitate. Guvernul e în responsabilitatea lor, ei pun Guvernul, ei îl dau jos și au dovedit că dacă au vrut să-l dea jos, l-au dat, exact când nu trebuia”, a declarat Augustin Zegrean pentru B1 TV.