ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PNL și fost viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv joi, 29 octombrie 2020, de Curtea de Apel Bucuresti la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență comis în urmă cu 12 ani și investigat de DNA. El a fost acuzat că  ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, pentru a interveni în vederea numirii jurnalistului Liviu Mihaiu în postul de guvernator al Deltei Dunarii. Bogdan Olteanu a fost condamnat inițial la 7 ani închisoare de Tribunalul București, a contestat decizia la Curtea de Apel București, care a menținut pedeapsa privativă de libertate, dar a redus-o la 5 ani, potrivit Lumea Justiției

Joi, 29 octombrie, chiar în ziua în care împlinește 49 de ani, Bogdan Olteanu s-a prezentat la sediul IPJ Dâmbovița pentru a se pune la dispoziția organelor de poliție. El va executa o pedeapsă cu închisoarea timp de 5 ani la Penitenciarul Mărgineni.

„La data de 29 octombrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, s-a prezentat un bărbat, în vârstă de 49 de ani, domiciliat în comuna Aninoasa, pe numele căruia a fost emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate. Mandatul a fost emis de Tribunalul București, pentru o perioadă de 5 ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, faptă prevăzută de art. 291 din Codul Penal. Acesta urmează să fie încarcerat, în vederea executării pedepsei”, se arată în comunicatul IPJ Dâmbovița, citat de g4media

În minuta Curții de Apel București din 29 octombrie 2020, din dosarul 20082/3/2017, se arată că instituția a admis apelul declarat de Bogdan Olteanu și a desființat, în parte, sentința penală apelată, reducându-i acestuia pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de trafic de influență de la 7 la doar 5 ani de închisoare, din care deduce aproape 3 luni pe care inculpatul le-a petrecut închis în perioada reținerii, arestării preventive și arestului la domiciliu din 2016. 

„Decizia penala nr.1129/A din data de 29 Octombrie 2020 - In temeiul art.421 pct.2 lit.a din Codul de procedura penala, admite apelul declarat de inculpatul OLTEANU BOGDAN impotriva Sentintei penale nr.1960 din data de 24 decembrie 2019, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala, in Dosarul nr.20082/3/2017. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si, in fond, rejudecand: Reduce pedeapsa principala aplicata inculpatului OLTEANU BOGDAN pentru infractiunea de trafic de influenta, prev. de art.291 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 7 ani inchisoare la 5 ani inchisoare, mentinand pedepsele complementare si accesorii aplicate aceluiasi inculpat prin sentinta apelata. In temeiul art.424 alin.3 Cod de procedura penala rap. la art.72 Cod penal, deduce din pedeapsa principala de 5 ani inchisoare aplicata inculpatului perioada retinerii, a arestarii preventive si a arestului la domiciliu, de la 29.07.2016 la 20.10.2016, inclusiv. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate. In temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare din apel raman in sarcina statului.

In temeiul art.275 alin.6 rap. la art.272 alin.1, 2 din Codul de procedura penala, onorariul partial cuvenit avocatului din oficiu desemnat pentru inculpat, in cuantum de 220 lei, ramane in sarcina statului, fiind suportat din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 29 octombrie 2020. Document: Hotarare 1129/2020 29.10.2020”, a decis Curtea de Apel București, citată de Lumea Justiției.

Aceeași sursă a publicat și comunicatul DNA din 18 octombrie 2016 privind trimiterea în judecată a lui Bogdan Olteanu:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatului OLTEANU BOGDAN, la data faptei președinte al Camerei Deputatilor, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa primul ministru de la acea data, astfel incat o anumita persoana sa fie numita pe postul de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.

Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o intalnire intre Bogdan Olteanu si omul de afaceri intr-o localitate situata in Delta Dunarii, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro in schimbul influentei pe care urma sa o exercite asupra primului ministru in vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunarii; in acelasi sens, inculpatul a acceptat si promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constand in prestarea servicii electorale in campanie.

Ulterior, activitatea infractionala a continuat cu remiterea, catre inculpatul Olteanu Bogdan, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, intr-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. In perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv si serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiza, profilul candidatului, monitorizari media, documentare statistice referitoare la profilul alegatorilor din colegiul in care candida inculpatul, simulari referitoare la rezultatul votului si la alocarea mandatelor de parlamentar).

Avand in vedere necesitatea de a evita ascunderea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor detinute de inculpat pentru a servi la confiscarea prin echivalent a sumei de un milion de euro, precum si dispozitiile art. 20 din legea 78/2000, care prevad ca in situatia infractiunilor de coruptie, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatului.

S-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de alte fapte si alte persoane”, preciza DNA în comunicatul emis pe 18 octombrie 2016.
 
Ne putem întreba care era interesul lui Sorin Ovidiu Vîntu de a avea guvernatorul lui în Delta Dunării, punând la bătaie în acest sens un milion de euro ca să-l stimuleze pe președintele Camerei Deputaților să intermedieze numirea. Într-un articol din iulie 2016, Digi24 arăta că SOV a deschis, prin intermediul companiei Petromservice, benzinării plutitoare în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pentru alimentarea bărcilor cu motor. Iar avizul a fost acordat chiar de Liviu Mihaiu, la doar o săptămână după ce a fost instalat în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Coincidență sau aranjament? 

„Petromservice a venit cu toate avizele luate de la Compartimentul Tehnic-Administrativ. Nu știam a cui e. Când ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ, a nu semna e abuz în serviciu. Eu din ziar am aflat că PSV are legătură cu Vîntu. Eu nu procedez ca Securitatea, să întreb a cui e firma înainte să semnez. Dar dacă aș fi știut, nu îi dădeam așa ușor, mă lămuream de zece ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat că au toți parametrii îndepliniți”, era explicația dată în epocă de Liviu Mihaiu reporterilor de la Evenimentul zilei.

Benzinăriile plutitoare au fost deschise în februarie 2009, iar directorul general al Petromservice, Gheorghe Șupeală, între timp condamnat alături de Sorin Ovidiu Vîntu, a ținut chiar o conferință de presă, la vremea respectivă. Pe vremea aceea, el susținea că e o pură „coincidență” faptul că Petromservice a obținut autorizația la doar o săptămână după numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, dând asigurări că întreaga procedură a fost una legală.

O altă afacere patronată de Sorin Ovidiu Vîntu în Deltă viza alimentarea navelor comerciale cu carburant. Petromservice avea în portofoliu și societatea Giurgiu Nav, specializată în transportul de marfă și pasageri și oferea și aceste servicii de alimentare pentru navele comerciale.

În septembrie 2008, Liviu Mihaiu susținea într-un interviu acordat reporterilor Jurnalului Național că Sorin Ovidiu Vântu n-ar fi avut nici o legătură cu numirea lui ca guvernator al Deltei Dunării, care ar fi fost ideea lui Attila Korodi, ministrul Mediului de la acea dată. 

Cum s-a produs această numire?
Propunerea este de dată recentă. Se știa că Paul Cononov candidează și s-a pus problema înlocuitorului lui. Ministrul Mediului, Attila Korodi, mi-a propus, având în vedere experința mea în Deltă din postura de militant de mediu, iar eu m-am gândit bine și am acceptat. Nu e ușor să lași totul și să te duci în Afganistan. Cine nu crede să vină cu mine la putere!

Dar Tăriceanu cum a reacționat?
Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. Oricum, dacă venea un cetățean de sorginte algoritmică, părerea mea este că în scurt timp pierdeam pacientul. (...) Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist, am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. Eu am venit la pupitrul cu butoane verzi. Nu sunt omul nimănui.

Dar al lui Sorin Ovidiu Vântu?
N-are nici o legătură Vântu! Vântu n-are acțiuni la mine sau la conștiința mea. Am suficientă autonomie profesională și financiară ca să pot să fiu omul meu și al Deltei.

Sunt poze cu tine și cu Vântu în Deltă. Tu îmbarcându-te de pe pontonul lui.
Și ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?

Voiculescu n-are ponton în Deltă și, dacă m-ar fi invitat, nu m-aș fi dus!
Ei, uite că eu m-am dus. Vântu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte știu, doar două hoteluri.

În Deltă se vorbește că are și afaceri în agricultură și este interesat și de afacerile cu sturioni.
Se vorbește mult și prost. Specific național”, brava la acea dată Liviu Mihaiu, fost militant ecologist în cadrul Asociației Salvați Delta, pe care el o descria drept „asociație ecologistă, de lobby și advocacy”.