ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte brazilian de dreapta Jair Bolsonaro, a cărui înfrângere în fața adversarului său socialist și pro-avort, Luiz Inácio Lula da Silva, a făcut obiectul unor proteste masive anul trecut, a anunțat că se întoarce în Brazilia pentru a conduce partidul de opoziție, scrie LifeSiteNews.

Bolsonaro, un președinte populist care a cultivat o relație apropiată cu fostul președinte american Donald Trump și a câștigat recunoaștere în rândul dreptei americane pentru poziția sa conservatoare în probleme precum avortul și injecțiile COVID-19, a locuit în Florida în ultima lună după presupusa sa înfrângere. 

În primul său interviu de când a părăsit Brazilia pentru Florida cu o viză diplomatică, Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, a declarat pentru Wall Street Journal că, în ciuda faptului că nu a reușit să se mențină la președinție, intenționează să se întoarcă în Brazilia și să reia puterea politică în calitate de lider al partidului de opoziție al țării. Potrivit Journal, Bolsonaro a declarat că intenționează să „lucreze cu susținătorii din Congres și din guvernele statelor pentru a promova ceea ce el a numit politici pro-business și pentru a lupta împotriva avortului, a controlului armelor de foc și a altor politici despre care spune că sunt contrare valorilor familiei".

Mișcarea de dreapta nu este moartă și va continua să trăiască", a spus el. Fostul președinte, care a acceptat fără să recunoască în mod expres competiția prezidențială în favoarea lui Lula, a vorbit despre alegeri fără să le declare furate.„Pierderea face parte din procesul electoral", a spus el. „Nu spun că a fost fraudă, dar procesul a fost părtinitor". El a continuat să observe că pierderea sa declarată a fost o surpriză, având în vedere popularitatea sa evidentă.

„Oamenii au fost cu mine, industria agroalimentară a fost cu mine, majoritatea evanghelicilor au fost cu mine, industria a fost cu mine, deținătorii de arme au fost cu mine", a spus el. Comentariile lui Bolsonaro cu privire la alegeri vin după ce acesta a intentat un proces la Curtea Electorală Superioară la scurt timp după alegeri, susținând că există nereguli masive în mașinile de vot. 

În decembrie, Bolsonaro a ținut un discurs în care părea să sugereze că armata braziliană ar putea interveni pentru a-l împiedica pe Lula să preia puterea.

Voi, poporul, sunteți cei care veți decide viitorul meu și ce vor face Forțele Armate", a declarat Bolsonaro în timpul unui discurs de 15 minute la Palatul Alvorada. „Cu voia lui Dumnezeu, totul se va rezolva la momentul potrivit... Forțele Armate, fiți siguri, sunt unite, Forțele Armate datorează loialitate poporului nostru. Ele datorează respect față de Constituție". După ce mii de protestatari au luat cu asalt clădirile capitalei Braziliei pe 8 ianuarie, procurorii și adversarii politici au încercat să-l acuze pe Bolsonaro de incitare la revolte. Mass-media de stânga din SUA s-au grăbit să îl compare pe Bolsonaro cu Trump și să facă legătura între proteste și revolta de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021.

În comentariile sale pentru The Wall Street Journal, Bolsonaro a respins încă o dată sugestiile că ar fi responsabil pentru comportamentul nelegiuit.

Nici măcar nu am fost acolo, iar ei vor să dea vina pe mine!", a spus el. Potrivit publicației, fostul președinte "s-a declarat consternat de violențe, pe care le-a condamnat la momentul respectiv într-o postare pe Twitter" și a susținut că „a fost greșit să se spună că atacurile au reprezentat o încercare de răsturnare a guvernului dlui da Silva".

„Lovitură de stat? Ce lovitură de stat? Unde era comandantul? Unde erau trupele, unde erau bombele?". a întrebat Bolsonaro, potrivit raportului. Bolsonaro a declarat pentru publicație că este "liderul național al dreptei" în Brazilia și intenționează să își folosească influența pentru a susține candidații conservatori în peste 5.000 de municipalități, în timp ce țara se îndreaptă spre alegerile locale din 2024.

Pe lângă faptul că a găsit favoruri în rândul conservatorilor, Bolsonaro a câștigat favoruri și în rândul catolicilor. Fostul președinte a îmbrățișat o poziție pro-viață fermă și, anterior, a oferit refugiu preoților și călugărițelor care fugeau de persecuțiile din Nicaragua.