ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în 30 de ani, doritorii vor avea acces în spații  precum arestul fostei Securități sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată public. 

Clădirea Ministerului de Interne, unde a funcționat Comitetul Central al Partidului Comunist Român, va fi deschisă azi publicului. Pentru prima dată în 30 de ani, doritorii vor avea acces în spații  precum arestul fostei Securități sau balconul de la etajul 1.

După păstrarea unui moment de reculegere, accesul s-a facut începând cu 12:09, ora la care, acum 30 ani, Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperișul Ministerului de Interne.
 
Ministrul Marcel Vela, care a decis organizarea Zilei porților deschise în sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a funcționat Comitetul Central al PCR, a spus că este ”un moment important”.

”Este un moment important pentru că acolo a fost multă suferință, multă durere și opinia publică nu cunoaște locul, zona prin care au trecut mulți eroi ai neamului românesc. Era o datorie a mea, ca ministru al Afacerilor Interne, institiție care are sediul în fostul CC al PCR să deschid acest sediu”, a spus Marcel Vela.
La ora 12.08 s-a ținut un moment de reculegere, după intonarea Imnului Național.

La ora 12.09, oră la care Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperișul Ministerului Afacerilor Interne, s-au deschis porțile sediului MAI.

„Jandarmi, vă ordon deschideți porțile”, a spus Vela, exact la 12.09, iar fanfara a început să cânte ”Treceți batalioane române Carpații”, iar oamenii au strigat dn nou ”Libertate”. 

Întrebat dacă ia în calcul transformarea în muzeu a spațiilor în care a funcționat arestul Securității, biroul lui Nicolae Ceaușescu și balconul de la etajul 1, de unde Ceaușescu s-a adresat românilor, Vela a spus: ”Este o variantă la care ne-am gândit, dar trebuie stabilite câteva criterii cu privire la securitate și la un curs programat de vizitatori care pot veni”.

Vizitarea sediului fostului Comitet Central se va putea realiza până la ora 16. 

De la ora 18.30, pe fațada clădirii vor fi proiectate imagini din perioada 1945-1989, precum și imagini din zilele Revoluției. 

Totodată, se va face apelul solemn prin rostirea numelor Eroilor martiri căzuți în Decembrie 1989.