ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fotografie realizată la Școla de Belle Arte din București în atelierul de sculptură, care îl suprinde pe Constantin Brâncuși, a fost scoasă la licitație online de Historic. Prețul de pornire  este de 2.000 de euro.

Potrivit site-ului Historic, fotografia îl înfățișează pe Constantin Brâncuși în atelierul de modelaj, alături de restul colegilor săi. În academie se studia de către tinerii de la secția de sculptură, în primul rând, după modele, atât desenul, care constituia disciplina de bază a învățâmântului academic, cât și modelajul; forma corectă a corpului uman reprezentând principalul element pe care un student în cadrul academiei trebuia să îl poată reprezenta. Constantin Brâncuși este surpins lucrând la un modelaj din lut, în mărime naturală, unul diferit de cel al colegilor săi, care lucrau după modelul nud din centrul atelierului. Posibil Constantin Brâncuși începuse lucrul pentru modelajul în lut al ecorșeului.

Costrucția coprului uman l-a fascinat și tototdată pasionat pe Constantin Brâncuși încă din primii an ca student. Această fascinație s-a transformat într-un proiect ambițios început de  tânărul elev la Belle Arte în colaborare cu profesorul său de anatomie Dr. Dimitrie Gerota, împreună începând munca pentru realizarea unui mulaj omensc, care să înfățișeze întreaga musculatură a corpului uman. Proiectul era unul ambițios deoarece anatomia corpului uman nu mai fusese abordată niciodată ca gen sau ca subiect într-o lucrare artistică de către un artist român. Constantin Brâncuși a înțeles, încă din primii ani, că documentarea serioasă și munca asiduă stau la baza reușitei sale. Pentru a realiza un modelaj care să respecte întru totul proporțile și anatomia umană, Constantin Brâncuși a început prin a frecventa cursurile de disecție ale Facultății de Medicină. Pe parcursul întregii sale cercetări acesta era în permanență asistat și ajutat de Dr. Gerota.

În realizarea acestui proiect ambițios Brâncuși a pornit de la o copie a statuii antice a lui Hermes găsită la Villa lui Hadrian de pe Capitoliu. Foarte rar studenții puteau lucra după copii ale statuilor antice, după machete sau după modele din gips, datorită faptului că învățământul academic românesc de la începutul secolului XX era foarte sărac și lipsit de resurse. Ecorșeul se inspiră din statuia antică, păstrând postura și proporțiile, care în același timp îi conferă o interpretare proprie expunând detaliile anatomice ale întregului corp uman. Studiul atent al corpului uman a constituit un pas important pentru ceea ce avea să însemne surpinderea esenței și a simplității formelor în lucrările sale de maturitate.

Prima încununarea a muncii depuse de Brâncuși pentru realizarea ecorșeului a venit în 1901 când mulajul în lut al ecorșeului fusese premiat la Concursul de Anatomie cu medalia de bronz, iar mai apoi la un concurs de sculptură, tot în 1901, fusese distins cu medalia la argint. Realizarea ecorșeului i-a adus notorietate și respect în rândul studenților Școlii de Belle Arte. Ecorșeul, lucrarea de căpătâi a lui Constrantin Brâncuși, a însemnat atât de multe pentru creația acestuia încât a ținut să o includă în expoziția sa din 1933 care a avut loc în New York, printr-o reproducere fotografică.


Constantin Brâncuși s-a născut în 1876 în comuna Hobița, din județul Gorj. Urmează cursurile Școlii de Meserii de la Craiova. Să hotărăște să plece la București pentru a urma o carieră artistică. În 1898 își începe stutudiile la Școala de Belle Arte din București, la secția de sculptură din cadrul scolii, unde îl va avea ca profesor în primul an de studii pe Ion Georgescu. Ion Georgescu a preluat catedra de sculptură a Academiei de Arte Frumoase din București în 1896, pe care o va conduce până în 1898, când va muri subit, de inimă.
 
După moartea lui Ion Gerogescu, catedra de sculptură va fi preluată de către Wladimir Hegel, un sculptor de orgine poloneză, care va coordona pentru următorii ani parcursul lui Constantin Brâncuși, ani care vor fi încununați de premii și mențiuni modeste obținute de tânărul student.