ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden s-a mai simțit o dată de ca și cum i-a fugit preșul de sub picioare: un pod rutier din Pittsburgh, Pennsylvania, s-a prăbușit vineri dimineața, cu câteva ore înaintea unui discurs despre infrastructură pe care președintele îl avea programat în oraș, la doar 6 kilomtri de locul dezastrului.

În jurul orei 7 dimineața, podul de 477 de metri lungime de pe Forbes Avenue din capătul estic al Pittsburghului s-a prăbușit, lăsând o masă de moloz de beton și metal răsucit ca o metaforă vizuală pentru infrastructura prăbușită a Americii.

Cel puțin 10 persoane au fost rănite, dintre care trei au fost transportate la spital, iar un autobuz și mai multe mașini au rămas blocate printre dărâmături. Echipele de salvare au fost nevoite să coboare în rapel 150 de metri pe versantul dealului pentru a ajunge la persoanele rănite, potrivit Pittsburgh Post-Gazette, citate de The Guardian

„Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat o oră mai târziu, fiind vorba de un drum pe care circulă probabil aproximativ 15.000 de mașini pe zi, iar dacă ar fi fost ora de vârf, am fi avut sub ochii noștri câteva sute de mașini în acea vale”, a declarat Corey O'Connor, membru al consiliului municipal din Pittsburgh. „Am fost foarte, foarte norocoși astăzi și sperăm ca acele persoane de la spital să se recupereze rapid și să ajungă acasă în siguranță în următoarele două zile”.
 

Și Casa Albă a transmis o scurtă reacție pe această temă:

„Președintele le este recunoscător primilor salvatori care s-au grăbit să ajute șoferii aflați pe pod la acel moment”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.
 
Potrivit The Daily Mail, primul popas al președintelui Biden în oraș a fost la podul avariat - norocul lui că n-a călătorit cu mașina până la Pittsburgh, ci a venit cu avionul!

Strania coincidență a căderii podului din oraș în chiar ziua discursului prezidențial despre infrastructură devine și mai stranie în lumina modului în care „democrații” au înțeles să se folosească de ea, ca un argument în plus pentru susținerea Legii Infrastructurii, promovate de Biden și votate de Congres toamna trecută. 

Momentul în care s-a produs dezastrul a fost straniu, notează The Guardian. Biden se afla în vizită la Pittsburgh pentru a promova pachetul său legislativ privind infrastructura, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, pe care l-a promulgat în noiembrie, după ce a trecut prin Congres cu un sprijin bipartizan excepțional de rar întâlnit.

Proiectul de lege este gândit să pompeze resurse extrem de necesare pentru repararea infrastructurii-cheie a SUA, inclusiv drumuri, căi ferate, apă potabilă și poduri. În cadrul acestui program, Pennsylvania beneficiază de fonduri federale în valoare de 1,63 miliarde de dolari, destinate în special îmbunătățirii podurilor. Nimic mai bizar decât un pod care cade exact în ziua în care președintele venea la Pittsburgh să vorbească despre investiții în infrastructură și exact la ora la care ar fi produs cele mai puține victime! Desigur, aceste detalii sunt doar „coincidențe” dar, până la noi informații despre cauza dezastrului, putem răsufla ușurați că a fost un pod și n-a fost un zgârie-nori și că America nu va începe un nou război împotriva teroriștilor, fie ei domestici sau din Orientul Mijlociu.