ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția France Press scrie, într-un comentariu, despre cea mai mare provocare pentru instalațiile militare ale americanilor de la Deveselu: oile unui localni. Un aspect pe care armata SUA nu l-a luat în seamă în 2016, când americanii au inaugurat baza militară care adăpostește performantul radar anti-rachetă.


„Este una din cele mai strategice baze militare americane din Europa, însă a dat peste un inamic neașteptat: oile. Comandamentul bazei de la Deveselu, din sudul României, a intrat într-o dispută cu crescătorul unor oi care îi perturbă instalațiile militare, comentează marți agenția France Presse, preluată de Agerpres.

Cele circa 250 de oi ale lui Dumitru Bleja „au păscut fără probleme” timp de mulți ani, înainte ca venirea americanilor, la sfârșitul lui 2013, să pună capăt acestei vieți pașnice, povestește pentru AFP Alexandru Damian, primar al micii comune Stoenești, de lângă Deveselu, în câmpia dunăreană.

Însă „oile nu sunt ca oamenii. Ele nu respectă regulile, intră în zona de acțiune a senzorilor de securitate, ating gardul și declanșează sistemele de alarmă”, explică el.

Un lucru de neconceput pentru armata americană, care a ales acest loc pentru a instala un sistem de apărare antirachetă integrat în scutul NATO din Europa, conceput pentru a intercepta rachete intercontinentale.

Prin urmare, înaltul reprezentant al SUA de la Deveselu a informat în 2014 Ministerul Apărării din România că adăpostul de oi situat la circa 10 metri de gard „subminează exigențele minimale de securitate și este incompatibil” cu funcționarea unor instalații militare.

Această sagă judiciară în care se confruntă ministerul român și crescătorul de oi durează de peste trei ani, iar miercuri cea mai înaltă instanță din țară, Înalta Curte de Casație și Justiție, ar urma să se pronunțe asupra unuia din aspectele acestui caz, mai comentează AFP.

Potrivit primarului, Dumitru Bleja a achiziționat în 2007 aproape un hectar de teren lângă baza de la Deveselu, iar un an mai târziu a construit un adăpost pentru oile sale, înainte de începerea lucrărilor la scut. Însă, recunoaște el, bărbatul nu a obținut - și nici nu a cerut - autorizație de construcție așa cum prevede legislația.

La plângerile depuse de autoritățile române, ciobanul în vârstă de 63 de ani a răspuns cu propriile plângeri: el cere daune de 18.000 de euro în cazul demolării adăpostului, care măsoară 132 de metri pătrați.

În opinia lui Damian, situația este "stânjenitoare". "Am semnat un tratat cu americanii și trebuie să îl respectăm", spune primarul.

Fără a comenta acest dosar, SUA salută "parteneriatul puternic și neîntrerupt cu aliații români, care permite continuarea operațiunilor" la baza de la Deveselu, potrivit unui purtător de cuvânt al comandamentului sistemului naval american din Europa, Africa și Asia de Sud-Vest, Tim Pietrack.

Baza de la Deveselu, care face parte din scutul NATO, a fost inaugurată în mai 2016, stârnind furia Rusiei, care o consideră o amenințare la adresa securității sale. Construirea sa a costat circa 800 de milioane de dolari.

La Stoenești, localnicii se tem să vorbească, „pentru a nu avea probleme" cu Bleja, însă mulți dintre ei consideră că edilul este vinovat în acest caz.

"Chiar și atunci când este vorba de construirea unei simple autostrăzi, oamenii trebuie să accepte condițiile autorităților" însărcinate cu exproprierile, spune patronul unui bar.

"Nu putem insista să facem lucrurile doar cum vrem. Proprietarul trebuie să ajungă la un acord cu unitatea militară și cu primăria", spune o pensionară, Nicoleta Nacu, în vârstă de 69 de ani. "În plus, despăgubirile pe care el le cere sunt exagerate, deoarece până la urmă adăpostul nu este atât de mare", adaugă ea.

Un consilier local îl acuză pe Bleja că a cumpărat acel teren și că a construit adăpostul "doar pentru a obține despăgubiri importante din partea americanilor".

"Exclus", răspunde avocatul crescătorului de oi, Șerban Dinu. "Nimeni nu știa în 2007 că Deveselu va fi ales pentru a găzdui scutul", spune el pentru AFP.

În așteptarea verdictului, Bleja, care a refuzat să dea interviu, s-a retras cu oile sale la Caracal, orașul său natal situat la circa 15 kilometri de Stoenești, încheie agenția franceză de presă. AGERPRES/(AS - autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)